Karaula - komedija/drama

23. travnja na HRT – HTV 2 u 21 sat (12) 

U malenoj karauli na jugoslavensko-albanskoj granici još jedna generacija vojnika čeka kraj vojnog roka, broji dane do trenutka kada će skinuti uniforme.

Proljeće je 1987. i oni ne slute da će ih uskoro ponovno obući i krenuti u rat, jer posljednji su dani zemlje koja se zvala Jugoslavija. No tada to još nitko nije mogao znati. Svakodnevni vojnički život narušen je neobičnim okolnostima.

Frustrirani i uvijek pijani poručnik Safet Pašić osjeti čudnu bol u preponama. U pomoć zove jedinog liječnika među vojnicima, Sinišu Siriščevića, koji u potpunoj diskreciji utvrdi da se radi o spolnoj bolesti. Ne želeći da njegova supruga sazna što se dogodilo i tražeći razlog da ne ode kući, Pašić objavi izvanredno stanje, tvrdeći da se albanska vojska sprema napasti Jugoslaviju.

Lakrdija se pretvara u ratnu psihozu: vojnici kopaju rovove, Pašić je iz dana u dan sve nekontroliraniji, Siniša se upušta u opasnu ljubavnu pustolovinu, a njegov najbolji prijatelj Ljuba Paunović odluči napustiti vojsku. Situacija polako izmiče kontroli.

Radnja ove crne komedije iz 2005. redatelja Rajka Grlića nastala je prema romanu Ante Tomića Ništa nas ne smije iznenaditi. Film je snimljen 2005. U komediji/drami glume Toni Gojanović, Emir Hadžihafisbegović, Sergej Trifunović, Bogdan Diklić, Verica Nedeska. Scenaristi su Ante Tomić i Rajko Grlić, montažer Andrija Zafranović, a snimatelj Slobodan Trninić.