Servantes iz Malog mista na HRTi usluzi

Na multimedijskoj usluzi HRTi pogledajte film redatelja Danijela Marušića i scenarista Miljenka Smoje, snimljen 1982. godine.

Malo misto živi svojim životom, ali ne zaostaje za vremenom. Direktor hotela Roko Prč nastoji organizirati turizam, pa uvodi prvu nudističku plažu. Njegova žena Anđa dovodi dva rođaka iz Dalmatinske zagore i zahtijeva od muža da ih zaposli. Jedan od njih, Ikan, dopadne se lijepoj Šveđanki. Iz Čilea se u Malo misto vratio Tonči zvan Servantes, dakako, bez ikakve zarade. Pao je na vrat svojoj tetki Keki, koja i bez njega ima dovoljno problema. Servantes također doživljava neočekivanu romansu.


 
U glavnoj je ulozi Ivica Vidović, hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac (Beograd, 10. V. 1939 – Zagreb, 18. IV. 2011). Kao kazališni glumac bio je vrlo uspješan u modernom repertoaru. Na filmu se ističe nizom uloga introvertiranih, melankoličnih (anti)junaka, nesnalažljivih u društvu.

Takve likove igra u filmovima Zorana Tadića (na primjer Ritam zločina, 1981; Čovjek koji je volio sprovode, 1989), ali i u filmovima Zaseda (1969) Živojina Pavlovića, U gori raste zelen bor (1971) Antuna Vrdoljaka, Kužiš, stari moj (1973) Vanče Kljakovića, Izbavitelj (1976) Krste Papića, Fine mrtve djevojke (2002, Zlatna arena) Dalibora Matanića i dr.

Svoju sklonost snenim i usporenim glumačkim gestama do krajnosti dovodi kao popularni lik osobenjaka Servantesa u televizijskoj seriji Naše malo misto (1969). (Preuzeto iz Proleksis enciklopedije LZMK)
 
U ovome ostvarenju Servantes iz Malog mista glume i Karlo Bulić, Boris Dvornik, Mato Ergović, Špiro Guberina, Biserka Ipša, Asja Kisić. Produkciju potpisuju Jadran film i Croatia film.