HRT-ovi novinari Mladen Iličković i Snježana Babić dobitnici ovogodišnje nagrade Velebitska degenija

Novinari Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mladen Iličković i Snježana Babić ovogodišnji su dobitnici nagrade Velebitska degenija koju dodjeljuje Izvršni odbor Zbora novinara Hrvatskoga novinarskog društva (HND) za okoliš za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

Mladen Iličković
nagradu je dobio za televizijski prilog o obradi mulja u njemačkim pročistačima otpadnih voda koji je sâm i snimio u gradovima Ulmu, Stuttgartu i Augsburgu, a prikazan je u siječnju u HRT-ovoj emisiji Eko zona. Prilog govori o važnosti uporabe inovativih tehonologija u obradi mulja i otpadnih voda, higijenizaciji mulja te izvlačenju fosfata, a autor u prilogu upozorava kako će i Republika Hrvatska do 2023. godine morati imati 280 takvih pročistača.

Ove je godine bila iznimno jaka konkurencija, što mi je drago jer postoji kritična javnost koja želi da i Republika Hrvatska bude dio moderne, ekološke Europe, istaknuo HRT-ov novinar Mladen Iličković u povodu dobivanja vrijednoga priznanja.

Snježana Babić nagrađena je za televizijski prilog o građevinskome otpadu objavljen također u HRT-ovoj emisiji Eko zona. Građevinskomu su otpadu stručnjaci s Arhitektonskoga fakulteta i Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te još nekih ustanova udahnuli novi život u obliku tzv. Eco Sandwicha, odnosno panela napravljena od oporabljenoga loma betona i oporabljenoga loma opeke te ugrađena u obiteljsku kuću Eco Sandwich u Koprivnici. Takva primjena građevinskoga otpada odličan je primjer poštivanja načela kružnoga gospodarstva.

Nagradu Velebitska degenija prvi sam put dobila prije jedanaest godina, a sada drugi put. Nagrada mi mnogo znači jer je veliko priznanje struke mojemu dugogodišnjem ustrajnom i marljivom radu u otkrivanju ekoloških problema, kao i primjera pozitivne zelene prakse. A i dobro je misliti zeleno, zar ne, istaknula je u povodu dobivanja nagrade Velebitska degenija HRT-ova novinarka Snježana Babić.

HRT-ova emisija Eko zona prikazuje se srijedom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 11.10, a moguće ju je pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.