Na Hrvatskoj radioteleviziji u petak 27. travnja dokumentarni film o pjesnikinji Gordani Benić

 Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u petak 27. travnja s početkom u 20.05 premijerno prikazuje dokumentarni film Prizemljeni svemir autorice i redateljice Lidije Špiranec koji se bavi stvaralaštvom nagrađivane pjesnikinje Gordane Benić. Riječ je o umjetničkome filmu u trajanju od 52 minute koji je svojevrsna poetska vizija Dioklecijanove palače, koja u filmu ima dimenziju nove stvarnosti, kakvu Splićani nisu vidjeli. Naslov je filma Prizemljeni svemir oksimoron, paradoks, kao i poezija u prozi Gordane Benić. Poznata umjetnica 26. travnja primit će nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za književnost za svoju zbirku Nebeski ekvador, a HRT-ov dokumentarni film Prizemljeni svemir bit će prikazan dan poslije.

„Njezina poezija prevedena je na desetak stranih jezika, a knjige na njemački i francuski. Svoje četiri knjige, imaginarne poetske palače, napisala je na otoku Pagu jer njezin je način da se približi Palači to da se udalji od nje. Film je namijenjen publici koja je sačuvala moć da osjeti umjetničku energiju kojoj je pokretač impuls koji dolazi iz oku nevidljivih dimenzija, a posljedica je odzemljenje. Snaga vizualnosti njezine poezije i u filmu gledatelju donosi osjetilne i duhovne senzacije“, ističe HRT-ova autorica i redateljica Lidija Špiranec.

Osim na Hrvatskoj radioteleviziji, dokumentarni film Prizemljeni svemir bit će prikazan i u Kinoteci Split 7. svibnja, na blagdan Svetoga Duje, koji se slavi kao dan zaštitnika Splita. Kako je cjelokupni pjesnički opus Gordane Benić posvećen Splitu i Dioklecijanovoj palači, projekcija filma HRT-ov je dar Splitu. Redateljica je i urednica Lidija Špiranec, koja scenarij potpisuje s Gordanom Benić, producent je Tihomir Štivičić, asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić, montažer Hrvoje Mršić, snimatelj Ivan Brezovec, tonski snimatelj Saša Anetić, a majstor rasvjete Damir Radinović.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) dokumentarni film Prizemljeni svemir bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.