HRT prikazuje dokumentarni film o Henriku VIII. i njegovoj supruzi Anni Boleyn

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u petak 27. travnja u 22.05 započinje s prikazivanjem dvodijelnoga dokumentarnog filma Henrik i Anna – ljubavni par koji je promijenio povijest.

Priča je to o engleskome kralju Henriku VIII., koji je vladao u 16. stoljeću, i njegovoj drugoj supruzi, kraljici Anni Boleyn, te o njihovoj burnoj ljubavnoj vezi koja je epilog imala na stratištu, gdje je Anni odrubljena glava zbog navodne urote. Henrik VIII. u povijesti je ostao zapamćen po čak šest brakova – što je velik broj čak i za današnja mjerila – te po odvajanju engleskih katolika od Rima i začetcima protestantizma, odnosno osnivanju Engleske Crkve.

Ova se uzbudljiva serija temelji na pričama suvremenika i obilascima palača u kojima su Henrik i Anna živjeli i boravili, a cijelu priču rekonstruira povjesničarka dr. Suzannah Lipscomb. Gledatelje Hrvatske radiotelevizije putovanje vodi od Hevera u Kentu i Annina doma iz djetinjstva do francuskoga dvora na kojemu je provela godine odrastanja. Posjetit ćemo Hampton Court, gdje je Henrik VIII. izgradio veliku dvoranu za svoju novu kraljicu, te londonski Tower, gdje je kraljici odrubljena glava. Suzannah će iznijeti argumente protiv mnogih prihvaćenih teorija i poimanja Henrika i Anne, a o njihovu će tragičnome braku ispričati posve drukčiju priču te pokušati odgovoriti na brojna pitanja o kojima se još i danas žustro raspravlja. Je li Henrik zaista bio čudovište kakvim ga prikazuju te je li Anna bila lukava i pokvarena žena koja je svojim ženskim čarima manipulirala kraljem pitanja su na koja će se odgovore moći pronaći u ovome dokumentarnom filmu.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) dokumentarni film Henrik i Anna – ljubavni par koji je promijenio povijest bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.