Hvaljena HRT-ova serija Čuvar dvorca prodana švedskoj televiziji i britanskomu programu Channel 4

Zahvaljujući novomu prodajnome uspjehu Hrvatske radiotelevizije
dramska serija Čuvar dvorca, koja se na HRT-u prikazivala prošle jeseni, moći će se pratiti na zahtjev i na području Sjedinjenih Američkih Držav
a


Hvaljena dramska serija Čuvar dvorca, koju je za potrebe Hrvatske radiotelevizije snimila produkcijska kuća Kinorama, prodana  je švedskomu javnom medijskom servisu i uglednomu britanskom programu Channel 4, a moći će se uskoro na zahtjev gledati i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Prodaja prava na prikazivanje te serije najnoviji je međunarodni prodajni uspjeh Hrvatske radiotelevizije nakon što su nedavno američkomu Netflixu prodana prava za prikazivanje prve sezone dramske serije Novine i druge, koja se još snima. „Prodaja autorskih prava za prikazivanje dramske serije Čuvar dvorca rezultat je uspješnoga dovršetka višemjesečnih pregovora s našim cijenjenim poslovnim partnerima te se koristim ovom prigodom kako bih svima zahvalio na uspješno dovršenome poslu.

Smatram da smo time još jednom potvrdili kako možemo napraviti svjetski konkurentan proizvod, a ovo je možda i najbolji odgovor na pitanje na koje sve načine Hrvatska radiotelevizija ostvaruje svoje temeljne misijske i strateške ciljeve – od podupiranja hrvatske nezavisne i kreativne industrije do promocije Republike Hrvatske u svijetu. Ovom prigodom posebno pohvaljujem sve naše mjerodavne kolege i rukovoditelje na Hrvatskoj radioteleviziji koji su sudjelovali u ovomu projektu jer je riječ uistinu o velikome i važnome uspjehu“, izjavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te posjetio kako je javni medijski servis, uz Čuvara dvorca i Novine, krajem prošle godine uspješno prodao i animiranu seriju Mišo i Robin te nekoliko drugih domaćih audiovizualnih djela.

Redatelj dramske serije Čuvar dvorca Lukas Nola ustvrdio je kako ga pri stvaranju serije nije zanimala politika, nego ponajprije kako se vinovnici jedne politike ponašaju kad se ona počne urušavati. „Namjera mi je bila posvjedočiti o raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili političkoga poretka općenito, oduvijek je bila zanimljiva umjetnička tema, a mislim da ta sastavnica naše povijesti, osim rubno, dosad nije bila filmski obrađena“, dodao je Lukas Nola.

„Cilj nam nije bio ponuditi samo dobar politički triler, nego i vjernu rekonstrukciju jednoga vremena. Pritom ne mislim samo na likovni aspekt, nego i na duh vremena. Autor serije, scenarist i redatelj Lukas Nola, posvetio je mnogo vremena istraživanju građe te pregledavanju izvornih dokumenata i zapisa, a pripreme za samo snimanje bile su iscrpne i temeljite. Drago mi je da se to u konačnome rezultatu i vidi“, istaknula je producentica serije Ankica Tilić.

Dramska serija Čuvar dvorca premijerno je prikazana na Hrvatskoj radioteleviziji u udarnome terminu na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) prošle jeseni, a naišla je na brojne pozitivne kritike gledatelja i novinara. Glavni junak Boris Bišćan (Ivo Gregurević) vjerni je službenik Službe državne sigurnosti zadužen za takozvanu neprijateljsku emigraciju. Osamdesete su, vrijeme je promjena i postavljena su nova pravila, u kojima se Bišćan i njegov operativac Marin Dragičević (Vinko Kraljević) slabije snalaze od novih kadrova. Zeman (Goran Bogdan) nema takvih problema i shvaća da ciljevi više nisu isti. Novi ciljevi traže i nova sredstva, pa provjerene operativce poput Dragičevića mijenjaju novi ljudi poput Maje (Iva Babić), Gorana (Matija Čigir), Zdravka (Bernard Tomić) i Lidije (Dajana Čuljak). Boris mora izabrati hoće li čuvati stare vrijednosti ili se prilagoditi.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) dramsku seriju Čuvar dvorca bilo je moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o seriji dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.