U HRT-ovu ciklusu Mijenjamo svijet dokumentarni film o poljskome političaru i državniku Lechu Wałęsi

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 9. svibnja s početkom u 20.05 u okviru ciklusa Mijenjamo svijet prikazuje dokumentarni film Lech Wałęsa – portret koji su 2017. godine proizveli produkcijska tvrtka Alegria Productions i Scorpio Studio.

Redatelj je Andrzej Fidyk, a film je za Hrvatsku radioteleviziju odabrala Mira Vočinkić. „Dokumentarnim filmom o Lechu Wałęsi Hrvatska radiotelevizija u ciklusu Mijenjamo svijet nastavlja donositi vrhunski izbor dokumentarnih filmova iz najnovije svjetske proizvodnje. Poljski političar i državnik Lech Wałęsa poznat je po tome što se nikada nije udaljio od svojih narodnih korijena, čak ni kada je došao na vlast. Ti su korijeni u srcu njegova nevjerojatna uspjeha, ali su istodobno bili i izvorom kritika njegovih protivnika. Uspio je spojiti glas razuma, koji ga je izdignuo iznad ostalih, i iskrenost koja je često bila nevjerojatna“, ističe HRT-ova urednica za odabir stranoga sadržaja Mira Vočinkić.

Lech Wałęsa postao je predsjednikom sindikata radnika brodogradilišta u poljskome Gdanjsku 1980. godine, a ubrzo mu se pridružilo deset milijuna ljudi. Na taj je način mladi električar ispisao povijest i utabao put prema mirnomu svrgavanju komunističkoga režima. Tijekom karijere Lech Wałęsa preživio je sve: od obožavanja do ponižavanja i mržnje. Poznat je po svojim oštrim osudama i po često duhovitim i britkim dosjetkama. Znao je animirati publiku, znao je kada se treba našaliti, kada iznijeti argument, kada upotrijebiti pritisak i kada lagati, a mase ljudi slijedile su ga kao hipnotizirane.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 9. svibnja dokumentarni film Lech Wałęsa – portret bit će dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.