U HRT-ovoj emisiji Eko zona u srijedu 9. svibnja istraživanje o problemu otpada od hrane

 Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 380. nastavku emisije o ekologiji Eko zona u srijedu 9. svibnja s početkom u 11.10 te u reprizi na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 12. svibnja s početkom u 9.05 objavljuje rezultate prvoga hrvatskog istraživanja o stajalištima i ponašanjima građana u vezi s otpadom od hrane. Studentice Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu tijekom prakse u HRT-ovoj emisiji Eko zona provele su telefonsko istraživanje na reprezentativnome uzorku od tisuću građana.

Pitanja je sastavila prva hrvatska doktorandica Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Branka Ilakovac u sektoru otpada od hrane na temelju dubinskih intervjua i mjerenja količine otpada od hrane. „Zbog ekološke, ekonomske, društvene, moralne, ali i zdravstvene dimenzije problem otpada od hrane nužno je početi rješavati i u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Situacija je alarmantna jer se u svijetu baci ili propadne trećina proizvedene hrane”, ističe Branka Ilakov.

„Veliko mi je zadovoljstvo kad u svojemu novinarskome radu dobijem vrijednu i neposrednu informaciju iz prve ruke. Nadam se da ćemo naše spoznaje o ovome problemu produbiti, ali pritom istražiti i druga srodna područja te stajališta i ponašanja građana o obnovljivim izvorima energije, ekološki uzgojenoj hrani i spremnosti na odvajanje otpada u nekim novim anketama”, poručuje urednik emisije Eko zona Mladen Iličković.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu 9. svibnja te u reprizi na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 12. svibnja, emisija Eko zona bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.