Treći program Hrvatskoga radija emitira posebnu emisiju u čast Georgija Para

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u ponedjeljak 14. svibnja s početkom u 8.45 emitira posebno izdanje emisije Theatralia koje je u cijelosti posvećeno odlasku jednoga od najvećih hrvatskih redatelja Georgija Para.

Emisija se sastoji od ulomaka iz posljednjega razgovora koji je Georgij Paro dao Hrvatskome radiju (HRT – HR) i urednici Gordani Ostović te od razgovora koji su urednik emisije Boris B. Hrovat i autorica Mira Muhoberac vodili s istaknutim hrvatskim kazalištarcima: glumicom Milkom Podrug Kokotović, teatrologinjom Mani Gotovac, redateljem Brankom Brezovcem, intendanticom Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu Jasnom Jakovljević, kazališnim i filmskim redateljem Jakovom Sedlarom, intendanticom Dubrovačkih ljetnih igara Dorom Ruždjak Podolski te s nacionalnim prvakom drame Goranom Grgićem. Emisija takodjer donosi kraće eseje Mire Muhoberac i Borisa B. Hrovata posvećene fenomenu Georgija Para.

Tijekom svoje gotovo šezdesetogodišnje aktivnosti, Georgij Paro je u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu, osobito u Sloveniji, ostvario više od 200 predstava, a među njima se posebno ističu one ambijentalne, koje je ostvario tijekom zlatnoga doba Dubrovačkih ljetnih igara od kraja šezdesetih do početka osamdesetih godina prošloga stoljeća (Kristofor Kolumbo i Aretej Miroslava Krleže – koje se nedvojbeno ubrajaju u vrh hrvatskoga kazališta svih vremena, te potom one s početka devedesetih godina prošloga stoljeća ostvarene u zagrebačkome HNK-u (Gundulićev Osman) u kojemu je bio i veoma agilni intendant. Emisija će biti emitirana i u srijedu 16. svibnja s početkom u 18.00.