U subotu počinje HRT-ov 22. međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić

U subotu 19. svibnja počinje HRT-ov 22. međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, koji će se do 24. svibnja održati u Hvaru. Tijekom toga jedinstvenoga ambijentalnog festivala, koji se pod geslom Starim tekstovima u pohode održava još od 1997. godine, ove će se godine predstaviti 43 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 20 država te 32 nacionalne i nezavisne produkcijske kuće, koje je povjerenstvo za predodabir izabralo između 75 pristiglih radova. Hrvatski radio (HRT – HR) predstavljat će tri djela koja su prošla predodabir.

To su u kategoriji drame Munch i Munch autorice i redateljice Jasne Mesarić, urednice Katje Šimunić i tonske majstorice Marije Pečnik Kvesić, Tajne glazbalarstva – Mrtva slatko pjevam autora Hrvoja Korbara, urednice Ive Lovrec Štefanović i tonskoga majstora Srđana Nogića u kategoriji dokumentarne radiodrame te Perunovi kamenovi autorice Irene Plejić Premec, urednice Adriane Kramarić i tonskoga majstora Hrvoje Hanzeca u kategoriji kratke forme.

                                                      

HRT-ov Prix Marulić jedini je festival na svijetu posvećen radiofonijskomu preispitivanju baštine koji na prošlost gleda iz suvremenoga kuta, a istodobno je sluša u ambijentalnim autentičnim povijesnim prostorima, čija patina još odzvanja. Upravo ti čarobni hvarski ambijenti donose čaroliju koja preoblikuje zvuk te udahnjuje pojedinim djelima nov život. Posebno me veseli što ove godine ima mnogo tzv. hibridnih djela – mješavine drame, dokumentarnoga filma i ars-akustike, mnogo poigravanja i eksperimentiranja zvukom i formom, a upravo to našemu poslu daje posebnu čar i čini festival još posebnijim, ističe umjetnička ravnateljica HRT-ova međunarodnoga festivala igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić Adriana Kramarić.

Festival će ove godine pohoditi pedesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini. Na Prix Marulić dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. godine kad je emitirana prva radiodrama, a međunarodni će ocjenjivački sud na kraju proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji male forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti Darja Hlavka Godina s Radiotelevizije Slovenija i slobodni umjetnik Petar Vujačić.

Posebnost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala, a ove će ih godine prvi put zainteresirani moći pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. U okviru festivala za Hvarane će biti organizirana i javna slušaonica radiodrame Otok Marina Carića, urednice Lade Martinac Kralj i redatelja Darka Tralića u suradnji s Dramskim studijem mladih Hvar. Vizualni identitet ovogodišnjega festivala Prix Marulić potpisuju Ivana Vučić i Tomislav Jurica Kaćunić.

Podrobniji podatci o HRT-ovu 22. međunarodnome festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama hrt.hr/prix-marulic/.