Iz nesigurnosti u neizvjesnost

25. lipnja na HRT – HTV 1 u 21:05

Nakon dugo pripremane propagandne akcije jugoslavenski brod "Partizanka" godine 1948. uplovljava u Australiju po iseljenike koji su se odlučili vratiti u domovinu. U nekoliko plovova više tisuća emigranata odlučilo se za povratak. Mnogi australski gradovi izgubili su svoje stanovnike, a ovo je iseljavanje u Australiji zabilježeno kao najveće iseljavanje u njezinoj povijesti!

Ova je priča desetljećima bila tabu i u Australiji i u Jugoslaviji. Za jugoslavensku propagandnu mašineriju to je bila propast ideje povratka iseljenika, a Australija je zatajila činjenicu da su u jeku propagande za dolazak novih emigranata izgubili dio stanovništva koji se iselio u komunističku zemlju.

Iseljavanje je bilo posljedica stanja u Australiji. Naime, nepoznata je činjenica da je kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća izbio "rasni" rat između "starih" Australaca i novih doseljenika: Engleza te Talijana i "Slavena" (uglavnom Hrvata). Bilo je poginulih, spaljeno je više stotina kuća. Hrvati u to doba nisu smatrani bijelcima!

Gotovo 90 posto povratnika, nakon što su u Jugoslaviji prevareni, politički i ekonomski marginalizirani, vratili su se u Australiju.

Pratimo priče nekih od njih. Oko 150 ljudi, suvremenika ovih zbivanja, još je među živima. Brod Partizanka nakon samo nekoliko godina izgubio je svoju važnost, jer putnika više nije bilo, izgorio je pod sumnjivim okolnostima. Bio je to način da se propala ideja zakamuflira u pomorsku nesreću. Naplaćena je velika odšteta, a prije požara sav je inventar odnesen. Čak su i vodovodne cijevi s broda ugrađene u hotel Jadran u Tučepima.

Scenarist i redatelj dvodijelnog dokumentarnog filma je Miro Branković. Montažer je Mladen Radaković, a direktor fotografije Dragan Ruljančić.