HRT u izravnome prijenosu i u okviru posebnih emisija prati britansko kraljevsko vjenčanje

Britansko kraljevsko vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle posljednjih dana s pozornošću iščekuje domaća i svjetska javnost te sa zanimanjem prati pripreme i očekuje pojedinosti toga društvenoga događaja koji će spojiti tradiciju, bajku i moderan život na jednome mjestu.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) taj će događaj izravno prenositi u subotu 19. svibnja na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), a tijekom narednih dana u pripremi su brojni prigodni sadržaji, dokumentarne emisije te prilozi u informativnim i mozaičnim emisijama Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR).

Gledatelje već u četvrtak 17. svibnja na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 20.05 očekuje dokumentarni film Meghan Markle – prvih sto dana, u kojemu će gledatelji imati prigodu vidjeti Meghanino pojavljivanje u javnosti nakon zaruka i otkriti kako je svojom pojavom ta nova princeza iz naroda utjecala na Britance. Dokumentarni film ponovno će biti prikazan i na dan vjenčanja, u subotu 19. svibnja, na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 11.00. U informativnim emisijama Hrvatske televizije (HRT – HTV) u petak 18. svibnja bit će emitirani prilozi iz Londona, a s opširnim pregledom informacija i novostima iz Londona će se izravno u informativne emisije Hrvatske radiotelevizije uključivati i HRT-ova vanjskopolitička komentatorica Jasna Paro.

Izravni prijenos kraljevskoga vjenčanja na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 19. svibnja počinje u 12.15, nakon podnevnoga Dnevnika Hrvatske radiotelevizije, odnosno u trenutku kad će pred dvorac Winsdor početi pristizati prvi uzvanici, pripadnici kraljevskih obitelji iz cijeloga svijeta. Prijenos i posebnu emisiju uređuje i komentira HRT-ova novinarka Elizabeta Gojan, kojoj će se u studiju pridružiti gosti Goran Štrok i Igor Dobranić, a vanjskopolitička komentatorica Hrvatske radiotelevizije Jasna Paro javljat će se s mjesta vjenčanja, ispred dvorca Winsdor.

Tko je Meghan Markle, žena koja je osvojila princa Harryja i zaustavila njegov buran život, kako su se upoznali, prihvaća li rastavljenu američku glumicu britanska monarhija, što će taj kraljevski brak značiti za Ujedinjeno Kraljevstvo, svijet i same mladence, ali i tko je sve došao na vjenčanje, hoće li mladenka na njega kasniti i koju je vjenčanicu odabrala, za koji se šešir odlučila kraljica Elizabeta II., u emisiji će komentirati Goran Štrok, poznati poduzetnik i nakon 40 godina života u Londonu veliki znalac zbivanja na kraljevskome dvoru Winsdorovih, te Igor Dobranić, iskusni modni kostimograf i dizajner. U emisiju će se izravno sa samoga mjesta vjenčanja, ispred dvorca Winsdor, uključivati iskusna vanjskopolitička komentatorica Jasna Paro, najavljuje komentatorica prijenosa i urednica posebne emisije na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Elizabeta Gojan.

Vanjskopolitička komentatorica Hrvatske radiotelevizije Jasna Paro ističe da iako je vjenčanje mlađega princa Harryja najavljivano kao niskoprofilni događaj u maloj kapelici u Windsoru, koja može primiti do 600 uzvanika, a ne u nekoj od londonskih velikih crkva, već se sada vidi da će to biti veći medijski spektakl od onoga što ga je izazvalo vjenčanje prijestolonasljednika Williama i pučanke Kate Middleton 2011. godine.

Očekuje se da će broj televizijskih gledatelja koji će pratiti vjenčanje u Windsoru premašiti 23 milijuna, koliko ih je pratilo vjenčanje Williama i Kate Middleton, da će biti skuplje nego ono njegova starijega brata – 32 milijuna funta u odnosu na 20 milijuna potrošenih u 2011. godini za Williama i Kate, te da će sveukupna zarada biti veća. Dijelom je to zbog toga što Harryjeva izabranica dolazi iz Amerike, pa se očekuje dolazak oko 50 tisuća američkih turista, ali i mnogo veća prisutnost američkih medija. A veća prisutnost američkih medija znači upravo i više zarade. Samo američki mediji procjenjuju svoju zaradu na stotine milijuna dolara. Drugi je razlog što ova ljubavna priča sa sretnim završetkom ima sve one sastojke koji su iz povijesti britanske kraljevske obitelji već poznati kao oni koji su dovodili do skandala, abdikacije i osobnih tragedija. Od toga da se nakon 80 godina izdanak kraljevske obitelji ponovo ženi rastavljenom Amerikankom, nakon što je Edvard VIII. zbog Amerikanke Wallis Simpson odustao od prijestolja, ovaj put još iz rasno miješanoga braka, pa do medijskoga agresivnog interesa koji je obilježio i tragičnu smrt princeze Diane, majke tada 12-godišnjega princa Harryja. Sve to ovo vjenčanje čini zanimljivijim za široku publiku i utoliko medijski zahtjevnijim i za izvjestitelje i za  urednike, ističe Jasna Paro.

Britansko kraljevsko vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle pratit će se i u informativnim i mozaičnim emisijama Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na HRT-ovim regionalnim radiopostajama, teletekstu, na mrežnim stranicama hrt.hr te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Podrobniji podatci o dokumentarnome filmu Meghan Markle – prvih sto dana i ostalim programskim sadržajima povezanima s britanskim kraljevskim vjenčanjem dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama za novinare press.hrt.hr.