Idemo na put: Rusija, serijal Gorana Milića na HRTi platformi

U videoteci multimedijske usluge HRTi donosimo prvu epizodu putopisnog serijala Idemo na put: Rusija snimljenog 2008. godine.

Putopisac HTV-a Goran Milić s kolegicom Martinom Kiseljak obišao je tri velika grada i rusku provinciju. Dok neki dijelovi Moskve već sliče njujorškom Manhattanu, a Sankt Peterburg se lako može usporediti s Parizom, Madridom, Venecijom i Amsterdamom, neka mjesta u unutrašnjosti Rusije još nisu osjetila veliki gospodarski uspon najveće države na svijetu. Doznat ćemo što Rusi proizvode osim nafte, plina i drugih energenata i sirovina.

Upoznat ćemo novinare, kazališne redatelje, ekonomiste, poduzetnike, studente, zlatnu rusku mladež, pravoslavne i katoličke svećenike, ali svjedočiti i o običnoj svakodnevici. Jeste li znali da u Moskvi 4 milijuna automobila parkira potpuno besplatno, jer se gradonačelnik navodno naljutio na čuvare parkinga koji nisu uplaćivali novac u gradsku blagajnu? Ali i da Moskva godišnje uveze 1200 Porschea i 83 Maybacha? Intervju s najvećom ruskom nogometnom zvijezdom Andrejom Aršavinom. Naša kamera na vrhu najviše poslovno-stambene zgrade u Europi. Cijena četvornog metra - 10 tisuća eura!U prvoj od sedam emisija o Rusiji Goran Milić nam prenosi prva zapažanja po dolasku u glavni grad najveće države svijeta. S neznanjem ruskog jezika imat ćete veće probleme no što ste mislili. Milićeva kolegica Martina Kiseljak stalno je, pak, nailazila na ljude u civilnim odjelima koji su zabranjivali snimanje na mjestima gdje se to nikad ne bi očekivalo - na Crvenom trgu, pred kazalištem, u gotovo svakoj ulici...

Prometna je gužva u Moskvi neopisiva, a vozni park se čini najmoćnijim na svijetu. U Moskvu se godišnje uveze 12.000 Lexusa i 1200 Porshea. Kako izgleda ruski hotel s pet, a kako s tri zvjezdice? Posjet glavnom uredniku legendarne radio-postaje "Eho Moskva" u čijem su studiju gostovali Bill Clinton, Gerhard Schroeder, Tony Blair i gotovo svi lideri današnjeg svijeta.

Kako je Milić razgovarao s Andrejom Aršavinom, a što je Martina snimila u moskovskom metrou i na megatržnici Ismailovo?

Redatelj putopisnog serijala je Damir Lovrenčić, producent Nedjeljko Kaveljević Ždero, a urednik Goran Milić.