Iz nesigurnosti u neizvjesnost

29. lipnja na HRT – HTV 1 u 21 sat
Drugi dio dokumentarnog filma o iseljavanju Hrvata iz Australije.

Nakon dugo pripremane propagandne akcije jugoslavenski brod "Partizanka" godine 1948. uplovljava u Australiju po iseljenike koji su se odlučili vratiti u domovinu. U nekoliko plovova više tisuća emigranata odlučilo se za povratak. Mnogi australski gradovi izgubili su svoje stanovnike, a ovo je iseljavanje u Australiji zabilježeno kao najveće iseljavanje u njezinoj povijesti!

Ova je priča desetljećima bila tabu i u Australiji i u Jugoslaviji. Iseljavanje je bilo posljedica stanja u Australiji. Naime, nepoznata je činjenica da je kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća izbio "rasni" rat između "starih" Australaca i novih doseljenika: Engleza te Talijana i "Slavena" (uglavnom Hrvata). Bilo je poginulih, spaljeno je više stotina kuća. Hrvati u to doba nisu smatrani bijelcima!

Gotovo 90 posto povratnika, nakon što su u Jugoslaviji prevareni, politički i ekonomski marginalizirani, vratili su se u Australiju. Pratimo priče nekih od njih.

Scenarist i redatelj dvodijelnog dokumentarnog filma je Miro Branković. Stručni suradnik je Walter Lalich, montažer Mladen Radaković, a direktor fotografije Dragan Ruljančić.
Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj su videoteci dostupna i oba nastavka.