HRT u potrazi za najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj

Na ovogodišnji natječaj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Najljepši školski vrtovi javilo se stotinjak vrtića, osnovnih i srednjih škola, đačkih domova, centara za odgoj i obrazovanje iz gotovo svih hrvatskih županija.

Slijedi nam aktivno razdoblje jer do prvih jesenskih dana želimo obići sve koji su nam se prijavili. Bez obzira na ishod natječaja, svi koje smo do sad obišli slažu se u jednom – da smo ih potaknuli da urede svoj okoliš i uljepšaju sebi i djeci zeleni prostor koji ih okružuje. Cilj nam je i dalje poticati boravak djece na otvorenom, uz usvajanje korisnih i praktičnih znanja povezanih  s radom na zemlji i brizi o okolišu. Uvjereni smo da time bolje uče razumjeti prirodu i njezine procese, ali i stječu korisne radne navike, ističe voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi Đurđica Čočić.

Ekološki i obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi od prošle je godine proširen na sve platforme Hrvatske radiotelevizije – na Hrvatski radio (HRT – HR), Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) i mrežne  i društvene stranice, stranice, a njegovo je zaštitno lice poznata HRT-ova novinarka i voditeljica Karmela Vukov Colić.

Usporedno s obilascima održavat će se i brojni korisni stručni skupovi u okviru kojih će stručni suradnici projekta – biolozi, agronomi, krajobrazni arhitekti, inženjeri šumarstva, pedagozi i psiholozi – održavati prezentacije o pojedinim temama  te davati savjete koji se mogu primijeniti u projektu održavanja i uređenja vrtova.

U projekt je od samoga početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša te brojni donatori zahvaljujući kojima je školama moguće donirati sadnice, biljke, cvijeće, povrće, oruđe za rad u vrtu, a od novčanih donacija pobjedničke škole, vrtići i đački domovi mogu obnoviti i proširiti svoje zelene površine, popraviti ograde na vrtovima, opločnike te ljepše urediti prostor vrta, voćnjaka i povrtnjaka.

Pozivamo sve donatore da podupru ovaj jedinstveni ekološko-obrazovni projekt i omoguće našoj djeci da uživaju u jedinstvenom  procesu učenja u prirodi i s prirodom, ističe Đurđica Čočić.

Glavna nagrada, za Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj je Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije. No tu je i nagrada za najljepši vrtić u RH , najljepšu područnu školu te nagrade po kategorijama: za  najljepšu učionicu na otvorenom (dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja), nagrada za tradicijski uzgoj ( Ministarstvo poljoprivrede), Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te niz priznanja - za najboljeg početnika, najangažiranijeg djelatnika, kontinutet ljepote okoliša, nove ideje.

Od prošle se godine  projekt proširio na sve platforme Hrvatske radiotelevizije – na Hrvatski radio (HRT – HR), Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) i mrežne stranice www.hrt.hr te društvene mreže. Uz urednicu projekta Đurđicu Čočić, tu je i producent Robert Flojhar, redateljica Vesna Švec Hercigonja, a zaštitno je lice, koje projekt prati već niz godina, Karmela Vukov Colić.

Veselilo bi me kad bi se svaki vrtić i svaka škola u Republici Hrvatskoj uključili u ovaj projekt. Bila bi to najrascvjetanija, najmirisnija i najrazigranija slika Hrvatske koju možete zamisliti, kaže Karmela Vukov Colić.

Dodjela nagrada bit će krajem studenog na Hrvatskoj radioteleviziji, na svečanosti koja će biti i emitirana u programu Hrvatske televizije i radija. Tijekom cijele sezone sve aktivnosti vezane uz projekt gledatelji i slušatelji će moći pratiti u mozaičnim i informativnim emisijama Hrvatske televizije te emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija Slušaj kako Zemlja diše.