23. Međunarodna izložba karikatura na temu "Meteorologija"

U utorak 29. svibnja u galeriji Klovićevi dvori otvorit će se 23. Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja će i ovoga puta okupiti veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe je meteorologija (vrijeme, klima, prognoza i sl.), sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti.

Ovogodišnja tema rezultat je inicijative Zorana Vakule, glavnog meteorologa Hrvatske radiotelevizije (HRT) i urednika "HRT METEO" - aplikacije za pametne mobilne telefone te dijela internetske stranice posvećene vremenu i prometu "HRT Vrijeme i promet", koji je ponovo pokrenuo nekadašnju uspješnu suradnju HRT-a i hrvatskih karikaturista.

Ta inicijativa je vrlo brzo pretvorena u međunarodni projekt koji je pokazao da je meteorologija zanimljiva tema karikaturistima iz cijelog svijeta. Pristiglo je 788 radova od 357 karikaturista iz za izložbu rekordne - 62 zemlje svijeta. Najbrojniji su autori iz Hrvatske (52), Turske (24), Srbije (22), Ukrajine (17), Kine (17), Rumunjske (14) te Poljske (14).

Izložba će i ove godine, kao i posljednjih desetak, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova, a dio radova će od 29. svibnja do 3. lipnja biti izložen u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja ove godine.