Divlji zapad -vestern/ZF komedija

24. listopada na HRT - HTV 2 u 20:05 (12)

Tamnoputi revolveraš Jim West zapravo je tajni agent američkog predsjednika Ulyssesa S. Granta. Nastoji razotkriti urotu u koju je upleten bivši južnjački general McGrath i pri tome za partnera dobiva drugog tajnog agenta, Artemusa Gordona. On je stručnjak za prerušavanje i potpuna suprotnost Westu, jer se grozi revolvera i nasilja te radije koristi vlastite domišljate izume.

Njihovu početnu netrpeljivost u drugi plan baca otkriće da iza generala McGratha stoji opasni Arlis Loveless, koji je oteo svoje kolege i prisilio ih da rade na njegovom projektu kojem je konačni cilj uništenje Sjedinjenih Američkih Država. Među otetim znanstvenicima nalazi se i otac lijepe plesačice Rite Escobar, koja se agentima pridruži u potrazi.

Film (Wild wild west) je mješavina vesterna, znanstvene fantastike i komedije. Za glavnoga glumca odabran je, tada na vrhuncu popularnosti, Will Smith čiji su filmovi "Dan nezavisnosti", "Ljudi u crnom" i "Državni neprijatelj" ostvarili velike zarade. Uz to iskorištena je i njegova popularnost rapera, pa je naslovna pjesma donijela dodatnu reklamu na glazbenim postajama.

Film iz 1999. temelji se na popularnoj TV seriji iz 1965., u kojoj se glavni junak, nakon američkog Građanskog rata, protiv zlikovaca bori raznim futurističkim izumima. Treba istaknuti izvrsnu kostimografiju i raskošnu scenografiju. Iako ga kritičari nisu dočekali s oduševljenjem, film je bio veliki hit.

U njemu uz Willa Smitha glume Kevin Kline, Kenneth Branagh, Salma Hayek, Ted Levine, M. Emmet Walsh, Bai Ling i drugi. Redatelj je Barry Sonnenfeld.