Druga strana: Statistički baloni i porezne anomalije hrvatskog turizma

30. svibnja na HRT4 u 21.05 - gospodarska emisija

Statistički baloni i porezne anomalije hrvatskog turizma

U Drugoj strani govorimo o nepouzdanim statističkim balonima kojima se mjeri prihod i zarada u hrvatskom političkom i medijskom fetišu, turizmu. Otkrivamo anomalije hrvatskog poreznog sustava koje u turizmu stimuliraju zaradu od imovine na štetu dohotka od rada.

Kako je moguće da je poreznoj upravi jednako vrijedan ležaj u privatnom smještaju u Zelini i Virovitici kao i onaj nasred dubrovačkog Straduna ili u Splitu? Je li to slučajnost ili konzistentna državna politika i koje su posljedice? Isplati li se uopće biti zaposlen, raditi i plaćati visoke progresivne poreze na dohodak u Dalmaciji?

Godinama slušate kako je turizam naša jedina uzdanica i nada te najveći pojedinačni kontributor hrvatskom BDP-u. No, turizam kao industrija ima svoje limite rasta. Mudra gospodarstva koriste ga kao velikog naručitelja i polugu razvoja ostalih dijelova ekonomije.

Koliko je hrvatski turizam samo protočni bojler uvoza-izvoza proizvoda, a koliko promišljenim ekonomskim politikama potiče domaću industriju, reći će nam Marina Tkalec, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu u Zagrebu.

Ova mlada istraživačica naglašava da priznaje samo empirijski pristup i ekonomsku politiku koja se temelji na dokazima, a njih je nažalost vrlo malo. I često su vrlo nepouzdani.


Urednik i voditelj: Željko Kardum

Reprizno izdanje gospodarske emisije, alternative ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu, koja propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini, na rasporedu je u subotu na HRT4 u 15.35.
                                                                          


Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.