HRT premijerno prikazuje dokumentarni film Utrka

Hrvatska radiotelevizija u subotu 9. lipnja na Drugom programu (HRT - HTV2) premijerno prikazuje dokumentarni film Utrka.

Ovaj fascinanatan dokumentarni film pripovijeda zaboravljenu priču o Sohnu Kee-chungu, korejskom sportašu koji je na Olimpijskim igarama u Berlinu 1936. godine osvojio zlatnu medalju u maratonu. No, njegov uspjeh bio je zasjenjen okolnostima i osobnom dramom sportaša koji je bio prisiljen natjecati se pod japanskom zastavom. Njegov nastup tako je postao simbolom potlačenosti i pobune.

S fokusom na brojne okolnosti te povijesne i društvene konotacije Olimpijskih igara održanih u Berlinu 1936., dokumentarac Utrka Sohnovu priču povezuje sa svjetskom poviješću te rasvjetljuje važno i uglavnom zaboravljeno poglavlje turbulentnih zbivanja prve polovine 20. stoljeća.

Priča filma počinje tijekom ljeta 1936. godine. Sve su oči uperene u Berlin gdje je nacistička Njemačka domaćin Olimpijskih igara koje još i danas slove kao jedne od najispolitiziranijih u povijesti. No, usred povijesnih previranja, većina ne opaža da se u Berlinu istodobno odvija još jedna politička drama koja sve do današnjih dana izaziva kontroverze. 

Dokumentarni film Utrka bit će premijerno prikazan 9. lipnja na Drugom programu (HRT - HTV2) Hrvatske radiotelevizije  u 21 sat i 35 minuta.