Filmovi HRT-a Dragi susjedi i Zarobljeni u stroju na Danima hrvatskoga filma

Na Danima hrvatskoga filma koji traju od 16. do 20. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac bit će prikazana dva filma napravljena u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Dokumentarni film Dragi susjedi u kojem će gledatelji moći uživati u subotu, 16 lipnja u 21 sat i 30 minuta i eksperimentalni film Zarobljeni u stroju prikazat će se u nedjelju, 17. lipnja u 21 sat i 30 minuta.

Dokumentarni film Dragi susjedi u režiji Nebojše Sljepčevića, napravljen u cijelosti u produkciji Hrvatske radiotelevizije, snimljen je u jednoj maloj zagrebačkoj ulici gdje se doselilo desetak novih stanara pod međunarodnom zaštitom. Njihovi susjedi, stari Zagrepčani nisu sretni zbog pridošlica o kojima ne znaju gotovo ništa.

Film Dragi susjedi dio je međunarodnog EBU serijala Novi susjedi koji gledatelji premijerno mogu gledati na našemu Prvome programu (HTV – HRT1) od 7. srpnja, u subotu u 13 sati i 45 minuta.
Nebojša Slijepčević, jedan od ponajboljih hrvatskih dokumentarista, o filmu Dragi susjedi kaže:”Film Dragi susjedi bavi se temom kojom se, na žalost, malo institucija u Hrvatskoj bavi, a to je integracija doseljenika u naše društvo, na onom temeljnom, svakodnevnom nivou, života u susjedstvu. Pritom sam imao sreću da smo našli sjajne protagoniste, koji su otvoreno progovorili o svojim predrasudama, strahovima, ali i realnim svakodnevnim problemima, bez lažne pristojnosti iza koje se obično ljudi skrivaju kad ih kamera snima.“

Koscenaristica i urednica Daniela Draštata dodaje: „Drage susjede su, osim festivalske publike, već imali prigodu vidjeti gledatelji nekoliko europskih javnih televizija, a HRT će ga premijerno prikazati u subotu 7. srpnja na Prvome programu (HTV - HRT1) čime ćemo otvoriti novu TV sezonu međunarodnoga dokumentarnog serijala Novi susjedi. No, doživljaj filma na festivalu uvijek mu dodaje posebnu vrijednost i volim vjerovati da će nakon projekcije na Tuškancu Zagrepčani s malo više simpatija i zanimanja gledati na svoje nove sugrađane.“

Eksperimentalni film Zarobljeni u stroju nadahnuto opusom Irene Vrkljan u režiji Leona Rizmaula i produkcije Hrvatske radiotelevizije govori o napuštenim, zastarjelim strojevima koji pričaju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi. Radnja se prikazuje kroz četiri ciklusa. Komunikacijski strojevi reproduciraju informaciju o ljudima, njihovu postojanju i prisutnosti hermetički zatvorenoj u jednoj epohi. Film Zarobljeni u stroju premijerno će se prikazati na Danima hrvatskoga filma.

“Ideja filma Zarobljeni u stroju nastala je promišljanjem o upotrebljivosti sadržaja na starim, vrijednim, danas napuštenim, AV medijima. Zarobljene su zapravo sudbine i priče raznih autora koji su stvarali i bilježili zbilju oko sebe. Njihove slike, ideje i promišljanja zarobljene su na filmskoj ili magnetoskopskoj vrpci. Ovaj film upozorava da moramo biti odgovorniji u čuvanju naše kulturne baštine. Naša realnost ne završava danas i ovdje. Ako je snimljena i pohranjena u arhiv, ona je vječna”, istaknuo je redatelj filma Leon Rzmaul.


Dani hrvatskoga filma prvi put su održani 1992. godine i nacionalna su kulturna manifestacija kojoj je svrha predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnoga i srednjemetražnoga (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma. Svrha Dana hrvatskoga filma također je pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti.