Prijenos Festivala zabavne glazbe Split 2018.

Broje se dani do tradicionalne ljetne glazbene poslastice na splitskim Prokurativama. Splitski festival, jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih festivala lakih nota, i ove godine prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Osim izravnog prijenosa 30. lipnja ljubitelji Splitskoga festivala moći će tijekom jesenske sheme na programu Hrvatske televizije pogledati i snimku retrospektivne večeri u čast pjesnika Krste Jurasa (koja se održava 29. lipnja), autora brojnih stihova hrvatskih uspješnica Splitskoga festivala kao i snimku koncerta Massima Savića koji se održava 28. lipnja.

Odgođena snimka završne večeri 58. Splitskoga festivala na rasporedu je u subotu 30. lipnja s početkom u 22.50 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) te na drugom programu Hrvatskoga radija  (HRT - HR 2) , a prijenos preuzima i Radio Split.

HRT je ostvario uspješnu suradnju s organizatorom festivala tj. direktorom festivala gosp. Mrduljašem koji vjeran tradiciji i ove godine organizira festival zapadno od Dioklecijanove palače, na pozornici kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom, na poznatim Prokurativama. Tako će publika po 58. puta moći uživati na otvorenome u 25 novih skladbi u izvođenju poznatih pjevača  hrvatske estrade, izjavila je v.d. rukovoditeljice Glazbenih sadržaja HTV-a, Elizabeth Homsi.Od poznatih glazbenih imena na završnoj večeri nastupit će Vanna, Giuliano, Marko Tolja, Domenica & Damir Kedžo, Tomislav Bralić & klapa Intrade, Indira Forza, Tonči & Madre Badessa feat. Neno Belan, Dean Dvornik, Matko Jelavić, Mladen Grdović, Ibrica Jusić. Najpoznatija imena domaće glazbene scene pratit će veliki festivalski orkestar kojim će ravnati Joško Banov i Josip Cvitanović.

Više od deset godina domaćin sam splitskog festivala koji ima jednu od najdužih tradicija u Hrvatskoj. Velika mi je čast što sam toliko godina domaćin, a jedna od najdražih nagrada je Galeb koju sam dobio upravo za najdugovječnije vođenje ovog festivala. Splitska publika je jedna od najzahtijevnijih i uvijek je poseban izazov stati pred njih i poželjeti im dobrodošlicu, najavio je Duško Ćurlić.

Uz Duška Ćurlića voditeljice završne večeri su Uršula Tolj i Jelena Glišić, dok večer retrospektive Krste Jurasa vode Joško Bonači i Uršula Tolj.

"Jako sam sretna što sam drugu godinu zaredom na Splitskome festivalu. Ove godine i novinarski i voditeljski sudjelujem na večeri posvećenoj Krsti Jurasu koja će doista biti nešto posebno. Dio sam voditeljskog trojca na samome festivalu koji će i ove godine, sigurna sam, iznjedriti brojne hitove. Izuzetno se veselim poslu koje je zapravo druženje  s dragim prijateljima", naglasila je Uršula Tolj.

Festival zabavne glazbe Split ili Splitski festival jedan je od najpopularnijih festivala lakih nota u Hrvatskoj, koji se već 58 godina održava svakoga ljeta u Splitu. Splitske Prokurative, na kojima se festival održava od početka 1960-ih, zablistaju početkom srpnja i postanu središtem hrvatskoga glazbenog svijeta.

Izuzetno sam sretna što sam dobila priliku voditi ovako veliki festival, tim više što sam veliki ljubitelj hrvatske glazbe i naših glazbenika. Moram priznati da mi se dopada ulazak u svijet glazbe. Veselim se festivalu i suradnji s dragim kolegama, izjavila je Jelena Glišić.

Redatelj završne večeri je Zoran Nikolić, scenarist Alen Đurica, a urednik Željen Klašterka. Prijenos Splitskoga festivala bit će moguće pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.