HRTi: Pričam ti priču - sudbina pripovijedanja u digitalnom svijetu

Videoteku multimedijske usluge HRTi upotpunili smo dokumentarnim ciklusom Pričam ti priču, redatelja Mladena Santrića, trima 50-minutnim filmovima (Kuc kuc drvo, Jednom davno... i O ljudima i pričama) koji se na različite načine bave sudbinom priča i pripovijedanja u današnjem digitalnom svijetu.

Uz eminentne hrvatske književnike i teoretičare, pripovjedače i kreatore priča, o važnosti usmene tradicije svjedoče i psihijatri, i znanstvenici svjetskog ranga (Australka Susan Perrow, barunica Susan Greenfield, Amerikanac Perry Ground).
Film O ljudima i pričama vrlo je osobna "priča o priči" redatelja Santrića, te posljednji rad snimatelja Radovana Sredića. Inspiriran govorom nobelovca Ive Andrića, autor filma kreće u potragu za sudbinom priče danas. Kroz književne, filmske, likovne i glazbene aspekte njihovih "priča" vode nas Snježana Janović Grković, Mladen Kušec, Ivica Šodan, Branka Kandić-Splavski, Zdenko Bašić, Noa Geras i Drago Grgić - Godra. Iako generacijski udaljeni, svima je zajedničko da ne žive od priča, ali bez njih ne bi mogli živjeti.

U epizodi Jednom davno... - digitalna bajka za odrasle o sudbini priča i važnosti usmene tradicije u digitalnom svijetu svjedoče znanstvenici i stručnjaci raznih profila, kao i oni koji još uvijek pričaju priče. Kome još trebaju Palčić, Crvenkapica ili baba Jaga? Na koji način mobiteli, igrice, TV i internetska kultura mijenjaju osobnost i biće djeteta? Kolika je važnost žive osobe (pripovjedača) u razvoju djeteta - čovjeka? Obiteljski "dokumentarac" za svakog roditelja s porukom "Priče ne smiju nestati!"

Film Kuc kuc drvo predstavlja autentično iskustvo tri sjajne osobnosti koje na tri različita kontinenta uspijevaju zagrijati ljudske duše za "živu riječ" oblikovanu tradicijom u "bajke i priče". Australka Susan Perrow, Amerikanac Perry Ground i Hrvatica Jasna Held svjedoče kolika je "moć i ljekovitost" usmene tradicije nasuprot šteti koja nastaje isključivo "mrtvim" tehničkim posredovanjem priča u 21. stoljeću.

Scenarist, redatelj i urednik ciklusa je Mladen Santrić, a snimatelj Radovan Sredić.