Neograničena moć - profesionalni trijumf Clinta Eastwooda

6. prosinca na HRT - HTV 2 u 20:05 (12)

Luther Whitney je profesionalni provalnik i zaljubljenik u slikarstvo zbog kojeg jutra provodi u gradskom muzeju. Planira opljačkati trenutačno praznu vilu 80-godišnjeg milijunaša Waltera Sullivana koji ima znatno mlađu suprugu Christy. Lutheru u početku sve ide od ruke, ali ga uskoro prekidaju iznenadni gosti u bogataševoj spavaonici. Sakrivši se u garderobu zaštićenu dvostrukim zrcalom, Luther shvati da prisustvuje tajnom susretu dvoje ljubavnika - Christy i Walterova prijatelja Alana Richmonda, predsjednika SAD-a!

Njihova se ljubavna predigra ubrzo pretvori u sadistički okršaj predsjednika s ljubavnicom. Izbezumljena Christy u jednom trenutku potegne nož na njega, ali pucnjevi u leđa spriječe je i ona padne mrtva. U sobu uleti predsjednikovo osiguranje i predstojnica ureda Gloria Russell, koji prizorište zločina namjeste kao da je riječ o provali i ubojstvu. Međutim, kasno shvate da je u garderobi bio svjedok koji je sa sobom ponio oružje s krvlju predsjednika SAD-a...

Film ABSOLUTE POWER iz 1997. je, najjednostavnije rečeno, pravi profesionalni trijumf Clinta Eastwooda - odglumio je jednu od svojih najboljih uloga u devedesetima i potvrdio svoje redateljsko te glazbeno i producentsko umijeće. U filmu se ističe raščlamba socijalne i institucionalne patologije, te minuciozni obiteljski portret provalnika Luthera i njegove otuđene kćeri Kate (Laura Linney).

Upravo je ova ljudska dimenzija političkoj pozadini zapleta dala potrebnu dozu uvjerljivosti i intrigantnosti. Izvrsno napisani dijalozi, djelo oskarovca Williama Goldmana (Svi predsjednikovi ljudi), osobita su vrijednost filma, jednako kao i nekoliko epizodnih uloga među kojima prednjači Ed Harris u ulozi detektiva Franka koji vodi, s političkog vrha sabotiranu, istragu ubojstva predsjednikove ljubavnice. Film stoga nije puka ekranizacija zahvalna književnog predloška Davida Baldaccija, već je prije svega riječ o zaokruženom umjetničkom djelu.

U političkom trileru glume i Gene Hackman, E. G. Marshall, Melora Hardin, Alison Eastwood.