Oluja svih oluja

3. siječna  na HRT - HTV 2 u 20:05 (12)

Lučki grad Gloucester u Massachusettsu, listopad 1991. Kapetan ribarice "Andrea Gail", Billy Tyne, nezadovoljan je zbog mršavog ulova koji mu ne jamči mirnu zimu. Sezona ribolova je pri kraju, jer se uskoro očekuje pogoršanje vremena.

Stoga odluči isploviti još jednom kako bi nadoknadio propušteno. U njegovoj su posadi mladi i neiskusni Bobby, Dale, te još četvorica ribara. Premda Billyja svi u luci upozoravaju da mu vrijeme neće ići na ruku, tvrdoglavi se kapetan otisne na pučinu.

Ovo je jedan od najgledanijih filmova 2000., snimljen prema bestseleru Sebastiana Jungera. Režirao ga je njemački redatelj i hitmaker na stalnom radu u Hollywoodu Wolfgang Petersen (Air Force One, Troja). Nakon gotovo 20 godina Petersen se vratio moru koje ga je i proslavilo u hitu "Podmornica" (1981.), za koji je nominiran za Oscara.

Petersenova "Oluja svih oluja" vizualno je impresivan i raskošno produciran film, spoj zapanjujućih specijalnih efekata i galerije šarolikih likova koji se nadljudski bore protiv neukrotive prirode. Glavni je lik kapetan broda, Billy Tyne, u interpretaciji Georgea Clooneyja (Oceanovih 11, Oceanovih 12, Spaliti nakon čitanja, serija Hitna služba) vrlo dojmljiv.

U filmu katastrofe  THE PERFECT STORM, 2000., nominiranom za dva Oscara (vizualni efekti, zvuk) glume i Mark Wahlberg, John C. Reilly, Diane Lane, William Fichtner, John Hawkes, Allen Payne, Karen Allen, Bob Gunton, Christopher McDonald, Michael Ironside, Mary Elizabeth Mastrantonio. Scenarist je Bill Wittliff.