: Na HRT-u poseban program u spomen na Olivera Dragojevića: Oliverov trag u beskraju

Posljednji ispraćaj istaknutoga glazbenog umjetnika Olivera Dragojevića održat će se u utorak u Splitu. Prvo će u 11 sati u HNK Split biti održana komemoracija, uz prijenos na Četvrtome proogramu HTV-a.

Zatim u 18.50 sati na Drugome programu, uz Oliverove spotove, prenosimo posljednji ispraćaj velikog umjetnika. Ispraćaj kreće iz crkve sv. Frane preko Rive pa sve do katamarana koji će ga posljednji put odvesti u Velu Luku. Tamo će se u u srijedu u 18 sati na mjesnome groblju sv. Roka po lokalnim običajima i u krugu obitelji održati pogreb.

HRT otvorio bogatu arhivsku građu o Oliveru...

Odlazak jednog od najvećih hrvatskih glazbenika svih vremena Olivera Dragojevića HRT je potaknuo da iz svoje bogate arhive izvuče ono najbolje i gledateljima prikaže dio njegova nezaboravnog opusa. Tako su jučer mogli gledati dokumentarnu emisiju Trag u beskraju: Galeb i ja i snimku koncerta Oliver "Dvi, tri riči" iz Splita. Uz to, u najatraktivnijim večernjim terminima tijekom naredna tri dana HRT će emitirati poseban program pod nazivom Oliverov trag u beskraju kojim ćemo se prisjetiti glazbene legende Splita i Hrvatske.

Večerašnji program posvećen nezaboravnom glazbeniku počinje u 20 sati i 5 minuta emisijom Oliver u Carnegie Hallu u New Yorku snimanom u povodu njegovog  koncerta u Carnegie Hallu 9. listopada 2008. godine. Oliver Dragojević je prvi ne-klasični hrvatski glazbenik koji je nastupio u Carnegie Hallu, glasovitoj i prestižnoj koncertnoj dvorani za klasičnu, ali i za jazz, pop i rock glazbu. Tim koncertom je prvi puta hrvatska pop-glazba, Oliverov impozantni opus, predstavljena na tako glasovitom mjestu i u suradnji s američkim jazz i klasičnim glazbenicima.

U 20 sati i 30    minuta slijedi    Glazbeni specijal: Elvis Stanić i jazzy Oliver Dragojević. Emisija donosi priču o zajedničkoj suradnji i nastupu dvojice glazbenika na 12. Liburnija Jazz Festivalu u Opatiji gdje je Elvis Stanić koncertno promovirao svoj album "Sol et luna", a poseban mu je gost bio Oliver Dragojević. Na koncertu se dogodio neočekivani sraz istaknutih predstavnika dvaju glazbenih svjetova - glazbe Olivera Dragojevića i jazz aranžmana Elvisa Stanića. 

U 21 sat gledatelji mogu pogledati emisiju iz serijala Večer na 8. katu u kojoj je gostovao Oliver. Zajedno sa svojim gostima kod Daniele Trbović razgovarao je o moru, pjesmama, ribolovu, prijateljstvu i brojnim drugim temama. Večerašnji program posvećen našoj glazbenoj legendi završava snimkom nezaboravnog koncerta Oliver i Gibonni održanog u Maksimiru 1994. godine, a koji je na rasporedu u 21 sat i 45 minuta.

Sutra, 31. srpnja, poseban program pod nazivom Oliverov trag u beskraju počinje u 20 sati emisijom 100% ja u kojoj je Oliver bio glavni gost. O njemu su govorili suradnici i prijatelji Jakša Fiamengo, Ante Gelo i Siniša Škarica. Glazbeni gosti bili su Marija Husar i grupa "Delfini". U 21 sat slijedi sjajni koncert Olivera i Simfonijskog orkestra HRT-a održan u Domu sportova 7. veljače 2004. godine. Gledatelji će imati priliku ponovno čuti izvedbe bezvremenih skladbi među kojima su: U ljubav vjere nema, Morski vuk, Što učinila si ti, Nedostaješ mi ti, Galeb i ja, Cesarica, Dišperadun, Dobro jutro, tugo, Romanca, Vrime Božje, Pismo moja i Molitva za Magdalenu. Sutrašnji program završava emisijom Splitski Adio Oliveru kojom se njegov voljeni grad i vječna inspiracija opraštaju od glazbenika i čovjeka s kojim su cijelu njegovu karijeru bili neraskidivo povezani. Emisija je na rasporedu u 22 sata i 40 minuta.

U srijedu, 1. kolovoza, u 20 sati i 5 minuta gledatelji će imati priliku vidjeti dokumentarni film S Oliverom u Parizu, priču o koncertu u pariškoj Olympiji u kojoj je nastupio krajem lipnja 2006. Taj je nastup bio svojevrsna kruna dugogodišnje karijere, a u dokumentarcu će gledatelji moći čuti njegova razmišljanja o tom velikom trenutku, vidjeti kadrove pred znamenitostima Pariza te iz Olympije, s priprema i generalne probe. U 20 sati i 35 minuta slijedi snimka koncerta održanog u pariškoj Olympiji uz pratnju Revijskog orkestra pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Pred prepunom dvoranom Oliver je otpjevao niz svojih najpoznatijih skladbi. U sjećanje na velikog francuskog šansonjera Gilberta Becauda otpjevao je i njegovu nezaboravnu skladbu "A sada".

U 22 sata i 10 minuta gledatelji će moći ponovno pogledati emisiju Svlačionica u kojoj je gost bio Oliver Dragojević. Robert Knjaz posjetio je Olivera u njegovom splitskom okružju i u zanimljivom razgovoru doznao o čemu razmišlja, zbog čega plače, zašto nosi naušnicu, zašto ne nosi traper sako i još mnogo toga. O Oliveru su u emisiji govorili i njegova supruga, sinovi, prijatelji s posla te slučajni prolaznici.

Poseban program završava dokumentarnim filmom Trag u beskraju: Galeb i ja scenarista i redatelja Zvonimira Varošanca koji je na rasporedu u 23 sata. Film je nastao iz cijelog niza snimaka i izjava Olivera Dragojevića prikupljenih iz bogate arhive HRT-a. Ovaj zanimljiv dokumentarac donosi osobni pristup životu i radu naše glazbene legende, a u njemu Oliver osobno govori o svojem radu, životu i svjetonazoru.