Ubojstvo po brojevima - psihološki triler

4. srpnja na HRT – HTV 1 u 22:45 (15)

Justin Pendleton pred razredom čita esej u kojemu izlaže stavove o slobodi pojedinca i pravu svakog čovjeka da sam odluči što je dobro, a što loše. Krajnja posljedica te teze jest i pravo na zločin.

Ono što Justin izlaže kao teoriju spreman je iskušati razmaženi, bogati i vrlo inteligentni Richard Haywood. Nitko u razredu ne zna da se Richard i Jason potajno druže i da imaju zajednički "projekt". Osim tajne koju dijele, zajednička im je i naklonost prema Lisi, lijepoj djevojci iz razreda. Kad se u obližnjoj šumi otkrije tijelo ubijene djevojke, istragu preuzima detektivka Cassie Mayweather, sa svojim novim partnerom Samom Kennedyjem. Trag vodi do školskog domara policiji poznatog po dilanju droge. Sam smatra slučaj zaključenim, no Cassie misli da su im tragovi uredno podmetnuti.

Ubojstvo po brojevima (MURDER BY NUMBERS, 2002.) izvrstan je psihološki triler zanimljive priče i psihološki dobro uspostavljenih likova. Jako dobru glumačku ekipu predvodi uvijek izvrsna Sandra BullockMichael Pitt savršen je izbor za Jasona, Ryan Gosling za ulogu Richarda bio je nominiran za nagradu udruženja čikaških kritičara kao najbolji mladi glumac koji obećava, a Agnes Bruckner kao Lisa za Young Artist Award za najbolju sporednu ulogu.

Scenarist: Tony Gayton
Redatelj: Barbet Schroeder