HRT obilježava 27. obljetnicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera

Hrvatska radiotelevizija u petak 10. kolovoza obilježava 27. obljetnicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskom ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.

U spomen na poginulog snimatelja,  glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić položit će  vijenac  i zapaliti svijeću na mjestu njegove pogibije na  brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice gdje je stradao snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Gordan Lederer ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, koji su poslije uklopljeni u Banijska ratna praskozorja.

Pored glavnog ravnatelja, obilježavanju obljetnice pogibije bit će nazočni i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni brigadir Drago Horvat te predstavnici lokalnih vlasti, gradonačelnik grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bičan te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žnić.

HRT će obilježavanje izravno prenositi na svom Četvrtom programu (HRT-HTV4) s početkom u 10:10 sati, a u sjećanje na Gordana Lederera HRT će 10. kolovoza  na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u 11:15 sati prikazati  dokumentarni film Slomljeni pejzaž autora Milana Bešlića.

Hrvatska radiotelevizija spomenik je podigla 2015. godine u suradnji sa gradom Hrvatskom Kostajnicom, a izrađen je u obliku fotografskog objektiva, dok  napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj u istinu.

Spomen-obilježje na mjestu pogibije Gordana Lederera proteklih su godina obišle tisuće građana, a postalo je i prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice.