Na usluzi HRTi - Majka Božja Gorička: Šest stoljeća tajanstvene prisutnosti

Na blagdan Velike Gospe ili svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije videoteku multimedijske usluge HRTi upotpunili smo dokumentarnim filmom Nene Kužine Majka Božja Gorička: Šest stoljeća tajanstvene prisutnosti.Sej dom Marije, jaže vrata nebesnaja jest. Latinični je to natpis na starohrvatskom jeziku ispod nadstrešnice na pročelju svetišta na brežuljku u naselju Batomalj ponad Baške na otoku Krku koje je zakoračilo u sedmo stoljeće. Predaja kaže da su djeca u tri navrata 1415. godine kip Majke Božje iz crkvice u Jurandvoru pronašla na brijegu, na mjestu današnje crkve.

Vjernički puk onda i danas nadasve privlači čudotvorni barokni kip Majke Božje, izrađen u 16. stoljeću. Obljubljen je na cijelom otoku, kolijevci glagoljice, jer je stoljećima Božji narod na tome mjestu dobivao milosti. Mariji su sa svojim bolima i nevoljama dolazili i vjernici iz Senja, Krasna, Vinodola, Podgorja, sve do Gacke i Like, pa i Karlobaga. Dolaze i danas, ali u manjem broju. Ne zato što je nestalo vjere, nego je ljudi sve manje. Štovanje Marije u Crkvi nadvisilo je sva ostala štovanja.

Njezino šeststoljetno bivanje ispod najvišega otočkog vrha Treskavac, ponad Baške, ljudi, zbog isprošenih milosti, drže tajanstvenom prisutnošću. Osim hodočasnika, domaćih vjernika, kardinala Bozanića, biskupa Petanjka, povjesničara mons. Velčića, mariologa dr. Tamaruta i upravitelja svetišta vlč. Barbiša, govore čuvari i promicatelji bogate kulturne baštine, ribari, stočari i drugi.

Pisac teksta, scenarist i urednik dokumentarnog filma je Neno Kužina. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, snimatelj Ivan Kovač, montažer Damir Horvatek, a producent Draško Vrgoč.