HRT-ov eksperimentalni film Zarobljeni u stroju na festivalima u Opatiji i Ljubljani

Nakon premijere na Danima hrvatskoga filma, eksperimentalni film Zarobljeni u stroju (Ghost in the Machine) u produkciji Hrvatske radiotelevizije bit će prikazan u natjecateljskom programu na 16. Liburnia Film Festivalu u Opatiji, te na međunarodnom festivalu kratkometražnog filma FeKK u Ljubljani.

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. LFF organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke. Suorganizator je Restart iz Zagreba, a partneri riječka udruga Delta i Festival Opatija. Prijatelji festivala su riječka udruga Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, Balkan Documentary Centar iz Sofije i Balkan Documentary Distribution Network.

FeKK je najveći međunarodni festival kratkometražnog filma u Sloveniji koji se održava na nekoliko lokacija u slikovitom središtu Ljubljane. Nastoji povezati autore, producente, organizatore festivala i ostale stručnjake iz regije.

Film Zarobljeni u stroju na eksperimentalan način bavi se problematikom očuvanja i uporabe arhivskog sadržaja te entropijom zapisa. Glavne glumce predstavljaju strojevi/uređaji za reprodukciju zvuka i slike koji prikazuju dokumentarni sadržaj iz arhiva Hrvatske radiotelevizije. Umiranjem strojeva za reprodukciju, umiru i njihove priče i ostaju zarobljene u našem sjećanju kao "duh u mašini".

Režiju potpisuje Leon Rizmaul. Za kameru zaslužan je Ivan Brezovec, za montažu Hrvoje Mršić, ideju i scenarij Tajana Prpić, glazbu Marko Lucijan Hraščanec, oblikovanje zvuka Krešimir Šušljek te za produkciju Sunčana Hrvatin Kunić.
 
Posebna gošća na filmu bila je književnica Irena Vrkljan s kojom HRT uspješno surađuje na međunarodno priznatom projektu rekonstrukcije dokumentarne serije Portreti i susreti.