Iz videoteke multimedijske usluge HRTi preporučujemo

Krećemo se prateći jednu rijeku, ili ono što je od nje ostalo, i tražimo spomenike izrasle uz njezine obale te obale njezinih pritoka. Naša rijeka teče prostranom ravnicom između obronaka Papuka i Krndije te Drave.  Iz videoteke multimedijske usluge HRTi izdvajamo priču o Karašici.Ne propustite ni 1. dio emisije pučke i predajne kulture Dužijanca. Za bačke Hrvate Bunjevce dužijanca, žetvena svečanost, ima veliku važnost, gotovo i veću od same žetve i njezina uroda. I druga bunjevačka mjesta u Bačkoj imaju svoje, lokalne dužijance, no ipak, najsvečanija je ona koja se uoči blagdana Gospojine, Velike Gospe, sredinom kolovoza, održava u Subotici.


Dužijanca

Glavni su likovi tog događaja i, možemo reći, najvažnije osobe tih dana u gradu - bandaš i bandašica. Prilika za to pruži im se samo jednom u životu, a i to ne baš svakome - kandidata je uvijek više... Režiju uratka potpisuje Branko Ištvančić, urednik i autor teksta je Aleksej Pavlovsky, a dvojac potpisuje i scenarij.

Život smije biti dosadan, ali vestern nikada! Moto je to skupine autsajdera koji radeći kazališnu predstavu na suptilan način spajaju oporost provincije i univerzalnu poetiku vestern zvuka i ikonografije. Jašući na krilima žanra, Kauboji su komedija s elementima vesterna. Ili obrnuto. Naša je preporuka i ovaj film u HD-u scenarista i redatelja Tomislava Mršića.


Kauboji

Film je nastao prema istoimenoj kazališnoj predstavi, a u koprodukciji HRT-a i Kabineta d.o.o. Na Pula film festivalu 2013. osvojio je nagradu publike, a u domaćim kinima vidjelo ga je oko četrdeset tisuća gledatelja. Kauboji su prikazani na više od 30 filmskih festivala u svijetu, a bili su hrvatski kandidat za nagradu Oscar. U njemu glume Živko Anočić, Saša Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak, Nina Erak, Nikša Butijer, Ana Begić, Hrvoje Kečkeš.

Podsjetimo, korištenje uslugom HRTi moguće je na osobnim računalima, pametnim televizorima i telefonima te tabletima. Za pristup od srpnja redizajniranoj aplikaciji HRTi postojeći korisnici trebaju potvrditi svoju registraciju. Za korištenje usluge na pametnim telefonima s operativnim sustavima Android i iOS potrebno je skinuti novu aplikaciju za koju ćete naći poveznicu na HRT-ovoj stranici hrti.hrt.hr.

Osim pristupa videoteci i slušaonici, putem usluge gledajte i slušajte uživo 5 televizijskih te 12 radijskih HRT-ovih kanala.