HRTi: dokumentarni film Posebna ustanova

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u videoteci multimedijske usluge HRTi donosimo dokumentarni film Posebna ustanova.

U njemu
govore ljudi koji su godinama robijali na otoku Sveti Grgur, prisjećajući se događaja o kojima se šutjelo više od 50 godina.Sve je počelo studentskim demonstracijama 11. svibnja 1959. godine zbog loše hrane, a završilo tako da je tadašnja milicija premlatila studente koji su zatim poslani u koncentracijski logor na Svetom Grguru. Službenih podataka o tom događaju nema.

Sveti Grgur, u blizini Golog otoka, bio je ženski zatvor, no o tome da su ondje završavali hrvatski intelektuaci malo tko zna. Od 1959. do 1963. na tom je otoku boravilo više od stotinu uglavnom studenata iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Među njima, primjerice, prof. dr. Šime Mihatov, internist, kardiolog, imao je svega 19 godina kad je odveden na Sveti Grgur, profesor francuskog i talijanskog Ive Livljanić, prvi veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, 21 godinu, dipl. ing. geologije Mijo Krešo-Lovrić 23, a Joja Ricov, koji je već bio poznati pjesnik i prijateljevao te na hrvatski preveo pjesme talijanskog nobelovca Salvatorea Quasimoda, odveden je na Sveti Grgur s trideset godina.

Film je realiziran zahvaljujući internom natječaju koji je 2008. objavio Dokumentarni program HTV-a. Sniman je 2009./2010. godine, a završen u proljeće 2011.

Scenaristica i redateljica uratka je Zrinka Krešo, snimatelj Mario Britvić, a tonski snimatelji Boris Harmić i Goran Čolig. Majstori rasvjete su Mirko Karić i Krešimir Ciganović, pomoćnik redateljice Ivica Horvatić, autor glazbe Željko Kovačević, a producent Marko Koštek.