Iz videoteke HRTi usluge izdvajamo

Djeca jeseni, hrvatski film iz 2012. godine, priča je o Markovoj supruzi Maši nestaloj prije tri godine u planinskoj ekspediciji. Njezino tijelo nikada nije pronađeno. On sada živi s desetogodišnjom kćeri Marijom, dok im u svakodnevnoj rutini pomaže Lidija, zajednička prijateljica koja sve teže skriva osjećaje prema Marku.S obzirom da je forenzičar, Marko je suočen s izborom - čekati i tražiti dokaze o supruginoj sudbini ili prihvatiti novi život koji nevidljivo stvaraju Marija i Lidija. Misteriozna pisma koja svaki mjesec dolaze navodno od Maše, kao i neočekivani razvoj događaja, otkrivaju da Marko zna puno više o sudbini svoje žene nego što to izgleda.

Leon Lučev, Judita Franković, Ana Marija Mandić i Ivana Roščić, glavni su glumački ansambl naše današnje filmske preporuke iz videoteke multimedijske usluge HRTi. Scenarist i producent uratka je Zvonimir Munivrana, a redatelj Goran Rukavina.

Ozalj je, posve sigurno, jedan od naših najvažnijih i najslikovitijih starih gradova, koji je podignut na litici ispod koje polagano teče Kupa. Takav snažan grad mogli su podignuti samo najveći feudalci. Ne propustite ni emisiju Kulturna baština.Izdvajamo i dokumentarni film iz 2011., Hrvati na Bosporu. Prvi Hrvati u Istanbulu, prijestolnici Osmanskog Carstva, bili su stari Dubrovčani. Oni su tu dolazili kao diplomatski predstavnici Dubrovačke Republike, koja je bila sultanov vazal. U znatnijem broju Dubrovčani se naseljuju u gradu na Bosporu kao trgovci, koje je privukla unosna trgovina s Levantom.

U 19. stoljeću Dubrovačka Republika propada, no tada, usporedno s otvaranjem Osmanskog Carstva svjetskoj ekonomiji, u Istanbul počinju stizati valovi Dalmatinaca u potrazi za poslom. Neki od naših iseljenika ostvaruju zavidne karijere i uspjehe u raznim djelatnostima, poput tiskarstva, duhanske industrije, kartografije, socijalne skrbi, kao i dušebrižništva nad istanbulskim katolicima. Tijekom 20. stoljeća broj Hrvata u Istanbulu počeo je opadati, tako da danas u ovome megapolisu istočnog Sredozemlja živi svega nekoliko hrvatskih obitelji.Urednik i redatelj dokumentarnog filma je Srđan Segarić, scenaristi dr. sc. Vjeran Kursar i dr. sc. Vesna Miović, snimatelj Karmelo Kursar, a montažer Zoltan Wagner.

                                                                             * * *

Podsjetimo, korištenje uslugom HRTi moguće je na osobnim računalima, pametnim televizorima i telefonima te tabletima. Za pristup od srpnja redizajniranoj aplikaciji HRTi postojeći korisnici trebaju potvrditi svoju registraciju. Za korištenje usluge na pametnim telefonima s operativnim sustavima Android i iOS potrebno je skinuti novu aplikaciju za koju ćete naći poveznicu na HRT-ovoj stranici hrti.hrt.hr.

Osim pristupa videoteci i slušaonici, putem usluge gledajte i slušajte uživo 5 televizijskih te 12 radijskih HRT-ovih kanala.