HRTi: Velikani u sjeni: Ante Šupuk - sanjao je grad

Godine 1895. afera Dreyfus tresla je Francusku, Wilhelm Röntgen je otkrio X zrake, Rudolf Diesel je patentirao svoj motor u Njemačkoj, a u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, u dijelu današnje Hrvatske, u gradu Šibeniku, zasvijetlila je javna rasvjeta na izmjeničnu struju. I to samo tri dana nakon što je Nikola Tesla upalio sijalice u Buffalu strujom s Niagarinih slapova.

Za taj svjetski uspjeh zaslužan je dugogodišnji šibenski gradonačelnik, prvi izabran od naroda, izumitelj, poduzetnik i političar Ante Šupuk, prijatelj slavnog Nikole Tesle koji je te 1895. godine napravio prvu europsku hidroelektranu.

Hidroelektrana je napravljena na rijeci Krki, a u rad je puštena 28. kolovoza 1895. godine čime je Šibenik dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju prije metropola Beča, Londona, Pariza, Berlina ili Moskve.U videoteci multimedijske usluge HRTi donosimo epizodu dokumentarne serije Velikani u sjeni, Ante Šupuk - sanjao je grad.

Uradak iz 2012. godine redateljski potpisuje Matea Šarić. Scenarist je Ivan Cigić, snimatelji su Igor Goić, Mirabel ŠtefanecDarko Vrančić, montažer Tomislav Rupić, a skladatelj Kristijan Funarić. Produkcija: DSP Studio.Serija se sastoji od šest emisija, a ostale nose nazive David Schwartz - strast prema letenju, Marcel pl. Kiepach - izumitelj u kratkim hlačama, Andrija Mohorovičić - znanost bez granica, Franjo Hanaman - divno novo svjetlo i Ivan Sarić - ljubav prema brzini.