Zauvijek skladatelj - 70 godina HDS-a

28. studenoga na HRT - HTV 2 u 17:25

Film iz 2016. godine dokumentira razvojni put HDS-a od osnivanja 1945. do današnjih dana, s naglaskom na značajne projekte kojima je Društvo ostavilo trag u našoj kulturi: Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Muzički informativni centar, Zagrebački festival, RockOff festival, Jazz.hr i mnogi drugi.

Film je ujedno i podsjetnik na neke značajne skladatelje i tekstopisce bez kojih ne bi bilo cijele jedne grane hrvatske kulture, odavno prepoznate i priznate u svijetu.

Prvi put će biti objavljene i pojedinosti o kojima se malo zna u javnosti: skladatelji su tijekom Domovinskog rata, zahvaljujući dobrim odnosima sa srbijanskim SOKOJ-em, preuzeli dokumentaciju o djelima hrvatskih autora glazbe, što je bio prvi slučaj kulturne suradnje u ratno vrijeme. Ali i više od toga: iz neprijateljskog zarobljeništva spasili su, posredovanjem, dvjestotinjak hrvatskih državljana!

Doznajte i pojedinosti o složenom i teškom procesu uspostavljanja učinkovitog sustava zaštite autorskih prava, kako je na rad skladatelja utjecala jugoslavenska politika turbulentnih 70-ih godina prošlog stoljeća, i koji su izazovi pred Društvom danas.

Kroz svjedočanstva i anegdote o tome govore Antun Tomislav Šaban, Zoran Juranić, Nikša Gligo, Erika Krpan, Ivo Josipović, Miroslav Miletić, Zrinko Tutić, Darko Bakić, Ivan Dečak, Alfi Kabiljo, Andrija Tomašek, Drago Diklić, Pero Gotovac i mnogi drugi.
Dokumentarac na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.