HRT snima zadnje igrane scene serije Doba Uskoka

Na Hrvatskoj radioteleviziji početkom ovog tjedna snimane su zadnje igrane scene dokumentarno-igrane serije Doba uskoka, HRT-ova mega projekta čiiji je scenarist, redatelj i skladatelj Božidar Domagoj Burić.
 
Glavnu ulogu u scenama "tumači" atraktivna replika 25-metarske mletačke galije, koju je HRT izgradio za potrebe serije kako bi se što vjernije dočaralo vrijeme 16. i 17. stoljeća kojim se bavi ova serija.
 
Za potrebe snimanja serije galija je usidrena u HRT-ovom studiju te je naoružana topovima sa svake strane kako bi se uspješnije obranila od napadača.
 
Same scene napada snimljene su nešto ranije, a izgradnja replike broda trajala je oko mjesec dana. Uskoci su galije napadali gajetama, manjim brodicama dugima desetak metara.
 
"Riječ je o scenografski najzahtjevnijim scenama serije, osim galije tu su i kostimi iz 16. i 17. stoljeća, mačevi i ostalo oružje, ukratko, sve ono što je prepoznatljivo za razdoblje kojim se serija bavi", rekla je producentica serije Marija Kosor.
 
U nastavku snimanja još slijede razgovori sa hrvatskim povjesničarima koji se bave Uskocima, a potom postprodukcija, odnosno animacija, montaža, dodavanje specijalnih efekata i ostalog.
 
"Ovo je sada završno studijsko snimanje što s tiče igranih scena, ostala su nam još dva terenska dana na Murteru i Dubrovniku. U našem studiju 10  imamo mletačku ratnu galiju kakve su Uskoci napadali, u ono vrijeme to je bio pravi nosač aviona, stoga vidite koliko su Uskoci bili moćni ratnici kada su ovo uspjevali pobjeđivati.", rekao je Burić.
 
Serija iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Iako radnja  prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, neke  scene  snimane  na zagrebačkom Jakuševcu, dotiču se  i 14. i 15. stoljeća.
 
Doba uskoka sastoji se od četiri nastavka – svaki u trajanju od 50 minuta. U njihovoj izradi sudjeluje ista ekipa koja je pripremala Hrvatske kraljeve i Republiku. Uz redatelja, scenarista i skladatelja Božidara Domagoja Burića u njoj su montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković. Scenograf je Igor Juras, nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić, a producentica Marija Kosor.