Alpe Dunav Jadran: Draga Baranja

9. rujna na HRT4 u 17.15; repriza 2.15

Od nacionalnog parka Kopački Rit do vinorodnih Zlatnih brda, između rijeka Drave i Dunava, na granici sa Srbijom i Mađarskom – u Hrvatskoj je manji dio Baranje. Ali on je za tu zemlju jako važan. Jedna od njezinih najbogatijih regija, kroz povijest je uvijek bila meta raznih osvajača, a za Domovinskog rata 1990-ih ostala je najduže okupirana. 


No nakon mirne reintegracije, zamašnjak prave obnove kao da još nije stigao do nje. Baranja je do danas stagnirala u svakom pogledu i izgubila veliki dio stanovništva, koje nema dovoljno prilika za pristojnu zaradu i ugodan život.

Međutim, od prije nekoliko godina, počeli su stizati neki novi ljudi izvana, koji tu vide zemlju raznolikih mogućnosti. Uz preostale starosjedioce spajaju tradiciju s novim idejama. I nalaze ono što Baranju od pamtivjeka čini privlačnom, a što i dalje nenametljivo nudi: čaroban spoj zemlje i vode, koji uvijek stvara život u njegovim najljepšim oblicima.

Ovaj dokumentarac, koji se prikazuje kao premijerna monotema međunarodnog magazina "Alpe Dunav Jadran", autorski potpisuju redatelj Nebojša Stijačić, snimatelj Ivan Brezovec i montažerka Irena Korpes.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić


Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko www.hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.