Igra prijestolja

29. rujna na HRT2 u 23.20 - serija GAME OF THRONES 6 (15)

Ova sezona prati nastavak borbe Starkovih i drugih plemenitaških obitelji Zapadnozemlja za Željezno prijestolje. Starkovi će poraziti Boltone, a Jon Snijeg bit će proglašen Kraljem na Sjeveru. Tyrion će pokušati vladati Meereenom dok dothrakljansko pleme Daenerys drži u zatočeništvu.

U Kraljevom Pristanu, vojska Tyrella pokušat će izbaviti Margaery i Lorasa, ali Margaery će se predati Vrhovnom vrapcu koji će postati moćniji i utjecati na kralja Tommena. Na dan svoga suđenja Cersei će spaliti Veliku septu i pritom pobiti svoje suparnike, Tommen će dići ruku na sebe. Cersei će se okruniti za kraljicu Sedam kraljevina. Ellarija Pješčana i tri kćeri Oberyna Martella ubit će Dorana i Trystanea Martella te preuzeti vlast u Dorneu. U Istočnozemlju, khal Moro uhvatit će Daenerys Targaryen i odvesti je pred khalove. Ona će ih spaliti žive i preuzeti zapovjedništvo nad Dothrakijima. Olenna i Dornjani udružit će snage s Daenerys.

Kritičari hvale visoku kvalitetu produkcije ove serije, scenarij, razvoj radnje i glumački postav. Igra prijestolja zaradila je najviše nominacija na 68. dodjeli TV nagrade Emmy. Ukupno je požnjela dvadeset tri nominacije, a osvojila nagrade u dvanaest kategorija, uključujući i nagradu za najbolju dramsku seriju drugu godinu zaredom.

Scenaristički tim šeste sezone uključuje izvršne producente i idejne začetnike serije Davida Benioffa i D. B. Weissa, producenta Bryana Cogmana i Davea Hilla. Autor George R. R. Martin, koji je za svaku od prve četiri sezone napisao scenarij za jednu epizodu, nije napisao scenarij za šestu sezonu, budući da je radio na romanu Zimski vjetrovi, šestom romanu iz serije Pjesma leda i vatre.

Ovu sezonu režirali su Jeremy Podeswa (prvi i drugi nastavak), Daniel Sackheim (treći i četvrti nastavak), Jack Bender (peti i šesti nastavak), Mark Myold (sedmi i osmi nastavak) i Miguel Sapochnik (deveti i deseti nastavak). Sackheim i Bender prvi put su režirali Igru prijestolja, a ostali su redatelji režirali po dvije epizode u prošloj sezoni.

U 3. epizodi Daenerys stiže u Vaes Dothrak. Sam i Gilly plove prema Rogobrijegu. Arya prolazi obuku kako bi postala nitko. Varys doznaje nešto o Harpijinim sinovima. Ramsay prima dar. Tommen se sastaje s Vrhovnim vrapcem. U Zamku crnom zbit će se čudo.

U seriji glume Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Aidan Gillen, Liam Cunningham, Carice van Houten, Natalie Dormer, Indira Varma, Sophie Turner, Nathalie Emmanuel, Rory McCann, Maisie Williams, Conleth Hill.