Gledajte putem interneta - dnevna preporuka usluge HRTi

Iz videoteke multimedijske usluge HRTi, koja također korisnicima javnog servisa omogućuje gledanje i slušanje uživo 5 televizijskih i 12 radijskih HRT-ovih kanala te pristup slušaonici, izdvajamo dokumentarni film Kilimanjaro 2018, emisiju Kulturna baština: Benkovačkim krajem te Školski sat: Što je život?.

Nakon višemjesečnih priprema u siječnju mjesecu 2018. šesnaesteročlana ekspedicija iz Dubrovačko-neretvanske županije krenula je u osvajanje najvišeg vrha Afrike. Kilimandžaro, visok 5895 metara, tehnički nije prezahtjevna planina, ali od svakog člana zahtijeva maksimum. Problemi s visinskom bolešću, loše vrijeme, hladnoća i umor često su nepremostive prepreke i razlozi odustajanja.


Kilimanjaro 2018

U filmu ćemo osim samog uspona vidjeti i živopisnu Tanzaniju, vješte ulične prodavače, nezaobilazne divlje životinje i veselo selo ratnika naroda Masai. Scenarist, redatelj i snimatelj dokumentarnog uratka Kilimanjaro 2018 je Alan Šimunović, a montažer Damir Horvatek.

Dugi niz godina urednica i scenaristica Edda Dubravec i redatelj Luka Marotti, uz svesrdnu pomoć naših snimatelja, montažera i ostalih članova ekipe i brojih stručnih suradnika pokušavali su pokazati bogatstvo i raznolikost spomenika na području Hrvatske – od onih u gradovima, do onih mahom slabije poznatih – ali zato ne i manje važnih, ukratko od onih koji su sastavna slika vizura mnogih naših gradova, do onih koje je ponekad pravi izazov pronaći, identificirati. Iz videoteke usluge HRTi preporučujemo i epizodu Benkovačkim krajem serijala Kulturna baština.

Priča je to o jednom od središta srednjovjekovne hrvatske države, Ravnim kotarima i benkovačkom kraju. U prapovijesti ovdje su živjeli Liburni, zatim Rimljani, a nakon provale Avara i Slavena u 7. stoljeću dolaze Hrvati koji se kao vazali franačkog cara naseljavaju, prihvaćaju kršćanstvo i organiziraju pravnu državu.

Kako se život pojavio na Zemlji i zašto, kakvih sve vrsta živih organizama možda ima u svemiru, bi li znanstvenici prepoznali živi organizam ako bi ga susreo robot na Marsu? Neke od odgovora na ta i slična pitanja možete doznati u Školskom satu. Epizoda nosi naziv Što je život?, a voditelj je Marko Bratoš. Režiju potpisuje Ivana Radovčić. Urednik je Anđelko Glibo.                                                                                    * * *

Slušajte i gledajte HRT-ove programe putem interneta na svojim računalima, pametnim telefonima i televizorima!

Podsjetimo, za pristup od srpnja redizajniranoj aplikaciji HRTi postojeći korisnici trebaju potvrditi svoju registraciju. Za korištenje usluge na pametnim telefonima s operativnim sustavima Android i iOS potrebno je skinuti novu aplikaciju za koju ćete naći poveznicu na HRT-ovoj stranici hrti.hrt.hr.