HRTi: emisija pučke i predajne kulture Jezerski mornarski bal

Jezera na otoku Murteru, mjesto su koje je od davnina okrenuto pomorstvu i životu od mora. To je početkom 20. stoljeća bilo toliko važnim dijelom njihove egzistencije da su osnovali i udrugu koja je, pomoću donacija i članarine, pomagala obiteljima stradalih pomoraca.

Udruga se također financirala i organiziranjem javnih zabava, balova. Pri tom su uveli i običaj priređivanja bala svakom mladom jezerskom pomorcu koji odlazi na svoje prvo putovanje.

Običaj je tijekom prve polovice 20. stoljeća izumro, kao i sama udruga, no, zahvaljujući folkloristu i Jezeraninu Nenadu Milinu i KUD-u "Koledišće" iz Jezera, 1970-ih je istražen i postavljen na scenu. To ga folklorno društvo od onda redovito izvodi u svojem programu, podsjećajući tako svoje mještane, ali i sve ostale na tu epohu Jezera i njoj pripadajuću kulturnu baštinu, tim prije što je pomorstvo i do danas ostalo jednako važnim dijelom njihovih života.

U videoteci multimedijske usluge HRTi pogledajte emisiju pučke i predajne kulture scenaristice i redateljice Ljiljane Šišmanović.Snimatelj ostvarenja je Ivan Kovač, montažer Ivor Ivezić, a tonmajstor Antun Trnka. Istraživač i stručni suradnik je folklorist Nenad Milin. Producentica je Nera Zembjak, a urednik Aleksej Pavlovsky.