Divlja Irska

29. siječnja na HRT - HTV 2 u 16:45

Irska, nalik na smaragd na zapadnom rubu Europe, uvijek je bila izdvojena država - posljednje kopno prije pustog Atlantskog oceana. Rimljani nikad nisu osvojili Irsku te su je Europljani tisućljećima doživljavali kao zemlju na samome kraju svijeta, a mnogobrojne životinje kao posljednju postaju prije negoli bi iščeznule u maglici zapadnog mora na svojim vječnim životnim putovanjima.

Putovanje počinjemo duž Atlantskog oceana istražujući drevne ruševine i prirodni svijet Skellig Rocksa - stijena koje šibaju oluje u jugozapadnom kutu Irske gdje su prije gotovo 1500 godina stari kršćanski redovnici sagradili samostan na vrhu. Naše je sljedeće odredište pusto otočje Blasket, dom životinjama tipičnijima za Antarktiku - mnogobrojnim tuljanima koji dolaze zimi na obalu boriti se, pariti se i mitariti, nakon čega odlazimo kroz najviši irski planinski lanac u unutrašnjost u potrazi za posljednjim preživjelim irskim stadom prapovijesnih jelena.

Vraćamo se zatim na obalu u potrazi za grbavim kitovima koji ostavljaju svoj trag u irskim vodama i vraćaju se iz godine u godinu u sve većem broju, prije negoli odemo na sjever upoznati usamljenog dupina koji se skrasio u impresivnom irskom vapnenačkom kraju - Burrenu. Odiseja se nastavlja dok odlazimo na sjever prema gorju Donegalu - carstvu surih orlova, prije negoli dođemo do sjevernog vrha otoka i odemo na istok duž obale Sjeverne Irske.

Redatelji su producent John Murray i Cepa Giblin.