U spomen na Krešu Golika - dramska serija Gruntovčani na usluzi HRTi

U spomen na Krešu Golika, filmskog i televizijskog redatelja i scenarista, dobitnika nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, autora nekih od najuspjelijih hrvatskih igranih filmova, na multimedijskoj usluzi HRTi prikazujemo seriju Gruntovčani.Jedna od najpopularnijih i najuspjelijih tv-serija, koju Golik potpisuje redateljski, uvodi nas u svijet podravskog sela u kojem raslojavanje uvjetovano društveno-gospodarskim prilikama dovodi do brojnih egzistencijalnih problema njegovih stanovnika. Blagim humorom koji često prikriva gorčinu nižu se vjerodostojni likovi i situacije u kojima autor na sebi svojstven način ponire u dušu podravskog čovjeka.

Junak serije, Dudek, nema nikakvog stalnog zaposlenja. Tu i tamo ispomaže suseljanima, ali uvijek izvuče kraći kraj. Tako će mu se i sada dogoditi. On je, naime, u procijepu - pomaže Cinoberu kod popravka krova, ali istodobno se prihvaća dužnosti raketara u selu. Dakako da će kraj prve epizode proteći u snažnoj oluji s gradom koja će našem Dudeku izbiti iz ruku oba posla.

U seriji glume Martin Sagner, Smiljka Bencet, Zvonko Ferenčić, Mladen Šerment, Eugen Franjković, Drago Meštrović, Marija Geml, Adela Horvat, Marija Aleksić, Franjo Majetić, Zvonko Torjanac. Scenarist je Mladen Kerstner, snimatelj je Drago Novak, montažerka Katja Majer. Kostimografiju potpisuje Maja Galasso, a glazbu Živan Cvitković.