Tabu - vatrena priča o ljubavi i prijevari

18. svibnja na HRT – HTV 2 u 23:50 (12)

Britanska serija Tabu, čija je radnja smještena u 1814. godinu, govori o Jamesu Delaneyju, čovjeku koji je bio na kraju svijeta, odakle se vraća potpuno drukčiji. Premda su ga svi odavno smatrali mrtvim, on se iz Afrike vraća u London kako bi naslijedio ostatak očeva brodarskog carstva i izgradio sebi novi život.

No očevo nasljeđe dvosjekli je mač. Neprijatelji vrebaju iz svakog mračnog kutka i James se mora oprezno snalaziti u sve složenijim situacijama kako bi sačuvao živu glavu. U vatrenoj priči o ljubavi i prijevari razotkriva se mračna obiteljska tajna, prepuna spletki, umorstava i izdaja.

Godine 1814. James Delaney ponovno se pojavljuje u Londonu, kao promijenjen i opterećen čovjek, iako su svi mislili da je odavno umro u Africi. U međuvremenu je njegov otac Horace Delaney umro, a Engleska zaratila s Francuskom i SAD-om. James treba naslijediti ono što je preostalo od očeva brodarskog carstva, a njegov dolazak ne ugrožava samo planove njegove polusestre Zilphe i njezina muža Thornea, već i političke ambicije moćne Istočnoindijske kompanije kojom upravlja Sir Stuart Strange.

Radnja se temelji na priči Toma i Chipsa Hardyja. Kristoffer Nyholm i Anders Engström režirali su po četiri epizode prve sezone, a glazbu je skladao Max Richter. Serija je dobro primljena kod publike i kritike, a kritičari su osobito pohvalili glumu Toma Hardyja.

Autori serije su Steven Knight, Tom Hardy i Edward "Chips" Hardy. Producenti su Timothy Bricknell i Edward Chips Hardy, a izvršni producenti Ridley Scott i Kate Crowe (produkcijska kuća Scott Free), Tom Hardy i Dean Baker (produkcijska kuća Hardy Son & Baker) i Steven Knight.
Uz Toma Hardyja, u seriji glume i Jonathan Pryce, Jessie Buckley, Oona Chaplin, Jefferson Hall, David Hayman, Franka Potente, Stephen Graham, Michael Kelly, Jason Watkins, Mark Gatiss, Tom Hollander, Nicholas Woodeson, Edward Hogg, Leo Bill.