Antologijske dramske serije na Hrvatskoj radioteleviziji

Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka do četvrtka na Trećem programu (HRT - HTV3) u 20 sati i 5 minuta prikazuje antologijsku dramsku seriju Naše malo misto.

Scenarij za ovu nezaboravnu seriju od 13 epizoda napisao je splitski novinar, publicist i humorist Miljenko Smoje, a redatelj je Daniel Marušić. Naše malo misto nesvakidašnja je kronika događaja u jednom malom dalmatinskom mjestu koje u sebi nosi bitne značajke i svih ostalih dalmatinskih mjesta. Mjesni poštar pripovjedač je koji pred gledatelje iznosi sve što se događalo s ljudima od predratne 1936. do kraja šezdesetih godina. To dugo razdoblje s podosta burnih povijesnih događaja, koji se kao u iskrivljenom zrcalu odražavaju na sudbine stanovnika "malog mista", dalo je obilje zanimljive građe, a sve što se događalo Miljenko Smoje prikazao je kroz reakcije svojih likova.

Serija je već pri prvom prikazivanju 1969. godine stekla iznimnu naklonost publike, a likovi poput dotura Luigija, njegove Bepine, Anđe Vlajine, Servantesa i drugih, ostali su nezaboravni. Redatelj serije Daniel Marušić načinio je upravo savršenu glumačku podjelu koju su nosili Mirko Vojković, Karlo Bulić, Asja Kisić, Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Vladimir Medar, Ivica Vidović i dr. Svi su glumci dali antologijske kreacije te postali i dio kulturološke baštine kao likovi-prototipovi.

Nakon serije Naše malo misto u istom terminu gledatelji će ponovno imati priliku vidjeti i antologijske serije Ča smo na ovon svitu, Čovik i po te Ptice nebeske, a iduće godine Gruntovčane i Mejaše.