Dokumentarni film Andrija Matijaš Pauk

Hrvatska radiotelevizija u povodu Dana neovisnosti 8. listopada, na dan uoči obljetnice pogibije jednog od najvećih junaka Domovinskog rata, na Prvom programu (HRT - HTV1) prikazuje dokumentarni film Andrija Matijaš Pauk.

Andrija Matijaš Pauk
junak je i legenda Domovinskog rata. Posebno se to odnosi na njegove uspjehe na južnoj bojišnici od Dubrovnika i Zadra, te sjajnog vođenja tenkovskih postrojbi tijekom Oluje i u završnim operacijama. Tragična pogibija predzadnjeg dana rata na prilazima Mrkonjić Gradu legendu je učinila još i većom. "Njegova" 4. gardijska brigada Hrvatske vojske otad si je dodala naziv - Pauci.

Dokumentarni film Darka Dovranića prikazuje život Andrije Matijaša. Logično je da je najveći dio filma posvećen ratnom vremenu, jer se u najtežim trenutcima i prepoznaju najveći junaci. O Pauku svjedoče njegovi suborci, ali i majka Anka i supruga Nada koja je Paukovu ostavštinu odlučila pokloniti državi na čuvanje. Uz obilje arhivskih snimaka dokumentarac svjedoči o veličini i žrtvi ovog junaka Domovinskog rata.

Dokumentarni film Andrija Matijaš Pauk na rasporedu je 8. listopada na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u 22 sata.