Na HRTi - portret barda dalmatinske klapske pjesme, Ljube Stipišića Delmate

Dokumentarnim portretom prisjećamo se iznimnoga glazbenog umjetnika, skladatelja, filozofa, skupljača narodnog blaga i stručnjaka za klapsko pjevanje u Dalmaciji, Ljube Stipišića.

Emisiju scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, snimljenu 2004. godine, koja nas upoznaje s njegovim stvaralaštvom, obitelji i prijateljima, pogledajte u videoteci multimedijske usluge HRTi.


Šira javnost Ljubu Stipišića uglavnom prepoznaje po njegovoj skladbi Dalmatino povišću pritrujena koja je već gotovo postala narodna pjesma, dok je manje poznat njegov književni rad i njegova filozofska promišljanja sabrana u Petoknjižju.

Rođen je u Splitu 28. rujna 1938., gdje je i preminuo 9. listopada 2011. Otac je Zlatana (Gibonnija). Zabilježio je oko 200 dalmatinskih pučkih pjesama, od kojih su mnoge izvođene na omiškomu Festivalu dalmatinskih klapa, čiji je i suosnivač.

Skladao pretežito kantate te više veoma popularnih pjesama temeljenih na dalmatinskoj starogradskoj glazbenoj tradiciji (ciklus Intrade; Dalmatino povišću pritrujena i dr.). Dobitnik je Porina za životno djelo 2006. godine. Posmrtno mu je objavljeno etnomuzikološko djelo Anima Delmatica (2012).