Putovanja u daleke krajeve: Zanzibar - začini, duhovi i drugovi

12. studenog na HRT2 u 15.06,  Putovanja u daleke krajeve (17), dokumentarna serija DISTANT JOURNEYS 4 / REISEN IN FERNE WELTEN 4

Serija donosi najuzbudljivije i najprimamljivije svjetske destinacije, od najpopularnijih turističkih magneta do najtajnijih skrovišta.

Tko ne bi želio istražiti najdublje brazilske džungle ili slijediti tragove Siouxa u Južnoj Dakoti? Od jugoistočne Azije do sjeverne Afrike i Latinske Amerike, serija istražuje najudaljenije kutke našeg planeta i njihova najfascinantnija obilježja. Ekipa istražuje čudnovate namibijske crteže u stijeni ili kreće na krstarenje od Vijetnama do Kambodže. Spektakularni prizori zore u Mozambiku ili čileanske pustinje u najmanju su ruku jednako dojmljivi kao i pustolovine pilota u divljini Aljaske.

17. epizoda: Zanzibar - začini, duhovi i drugovi

Zanzibar znači "Otok crnih". To koraljnim grebenima okruženo otočje s glavnim otocima Unguja i Pemba stoljećima je bilo jedno od najvećih tržišta robova u svijetu. Većinski dio današnjeg stanovništva čine potomci nekadašnjih afričkih robova. Doduše, 97 posto su muslimani, ali tragovi prvotnih prirodnih religija ovdje su još i danas prisutni.

Zanzibar od 19. stoljeća slovi kao najveći proizvođač klinčića. Otočje su prvo željeli Arapi, zatim Portugalci pa Nijemci i Britanci. Njihova ostavština još je i danas vidljiva. Primjerice, ona omanskog sultana koji je zbog važnosti trgovine začinima i robovima za državni proračun sjedište vlade iz Maskata preselio na Zanzibar.

Potkraj 19. stoljeća Zanzibar dospijeva pod britanski protektorat. U to se doba odigrala priča Emily Ruete zvane Salme, princeze Omana i Zanzibara. Nju se smatra najslavnijom bivšom stanovnicom Zanzibara. Palača iz koje je princeza pobjegla kako bi se u Hamburgu udala za njemačkog trgovca turistička je atrakcija. Tek nakon što se 1963. oslobodio britanske kolonijalne uprave, Zanzibar je postao državni teritorij Tanzanije.

Autori: Christian i Dorlie Fuchs
Odabrala: Mira Vočinkić