Svijet jazza: Svjetski kongres saksofonista

6. srpnja na HRT – HTV 3 u 23:50 (R)

Iako se smatra simbolom jazza, saksofon nije lako ušao u jazz glazbu. U Francuskoj ga je konstruirao Adolph Sax sredinom 19. stoljeća.

Veliki glazbenik i graditelj instrumenata bavio se klarinetima i flautama, no tragao je za nečim što će u velikom simfonijskom ansamblu popuniti prostor između drvenih i limenih puhaćih instrumenata. Odmah su ga zamijetili i veliki skladatelji poput Hectora Berlioza, Gioachina Rossinija i Richarda Straussa, ali saksofon se u simfonijskim orkestrima nije udomaćio i ondje gostuje uglavnom u izvođenju solo dionica.

Svjetsku afirmaciju i slavu taj instrument stječe u prvim dekadama 20. stoljeća kada postaje neizostavni instrument jazz glazbe, odakle se širi po cijelom svijetu.

Najpoznatiji svjetski saksofonisti prije svega su jazzisti, od Charlieja Parkera, Lestera Younga i Dextera Gordona do Johna Coltranea, Archieja Sheppa, Sonnyja Rollinsa, Pharoaha Sandersa, Ornettea Colemana i današnjih zvijezda, kao što su Jan Garbarek, James Carter ili pak Victor Goines i Branford Marsalis.

Da je zastupljen i u suvremenoj ozbiljnoj glazbi, potvrdio je zagrebački Kongres saksofonista održan od 10. do 14. srpnja 2018. Tako je u Zagreb pristiglo1.500 saksofonista iz cijeloga svijeta koji su okupirali ne samo Muzičku akademiju nego i dobar dio grada, jer gotovo da nije bilo javnog prostora gdje se nije sviralo. U drugom tjednu srpnja 2018. Zagreb je bio grad saksofona.

Urednica i redateljica: Melanija Pović Jagarinec
Suradnici i novinari: Davor Hrvoj, Saša Drach
Facebook/SvijetJazza