Sjedni, odličan

4. studenoga na HRT2 u 13.50

U emisiji Sjedni, odličan donosimo tri nove priče naših sjajnih učitelja i učiteljica.

Profesor Borislav Božić predaje likovnu umjetnost, primijenjeno crtanje, fotografiju u riječkoj Prirodoslovnoj i grafičkoj školi. Svaki učenik može razviti umjetničku crtu i to je njegov pedagoški cilj. Fotografijom se bavi cijeli život, posebno gotovo zaboravljenim tehnikama kao što je camera obscura koje stvara od običnih kutija. Dok prolazi gradskim ulicama, uvijek je u dodiru sa surovom stvarnošću, beskućnicima i onima koji trebaju pomoć - pristupa im na poseban, umjetnički način.

Profesorica filozofije Nives Triva svojim učenicima u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića otkriva svijet filozofskih misli iz prošlosti, ali i pokazuje kako one utječu na suvremeni život. Snima filmove o snažnim ženama, organizira revije za učenike i profesorice. Mir i inspiraciju pronalazi u biljkama i okolišu škole koji je s kolegama pretvorila u malu mediteransku oazu.

Profesorica Ingrid Lončar iz Srednje škole Zabok predaje hrvatski jezik i književnost nastojeći učenicima prenijeti ljubav prema pisanoj riječi. Književni klasici ne moraju biti strani i nerazumljivi današnjim generacijama, misao je kojom se vodi u nastavi u kojoj se koristi suvremenim metodama rada. Dugogodišnja je članica povjerenstva za dodjelu književne nagrade "Đalski", čitanje je njezina najveća preokupacija.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja.

Urednica emisije: Sunčica Findak
Redatelj emisije: Alceo Marti