Velečasni Brown istražuje zločine

19. siječnja na HRT - HTV 2 u 9:15 (12)

U svakoj epizodi simpatične BBC-jeve serije, snimljene prema pripovijetkama G. K. Chestertona, velečasni Brown istražuje zločin na sebi svojstven način, oslanjajući se na intuiciju i psihologiju. Zagonetnomu svećeniku ponovno pomažu ozbiljna župna tajnica gđa McCarthy, glamurozna dama iz visokog društva ledi Felicia Montague i njezin vozač Sid Carter.

Lilith hoda jezivom šumom sluteći da je netko prati. Potrči, no spotakne se i padne na tlo. Kad se okrene da pogleda napadačevo lice, on je udari kamenom u glavu. Nekoliko mjeseci poslije na župskom koncilu u Kemblefordu anglikanski pastor Allsworthy i metodistički svećenik Gillespie objave da su dobili zadatak osnovati vijeće koje će istražiti moralnu opasnost seoske vještičje skupine.

Velečasni Brown istakne da vještice nisu sotonisti. No, kada seoski pijanac ode uhoditi ceremoniju vještičje inicijacije, na svoj užas ugleda velikog svećenika Eugenea kako podiže mač prema Dioneinim grudima. Kad inspektor Mallory sutradan ondje pronađe krv, zaključi da vještice i nisu tako dobronamjerne kako tvrde.

Sadržaj je to 3. epizode pete sezone popularne serije Velečasni Brown, BBC produkcije, u kojoj glume Mark Williams (velečasni Brown), Sorcha Cusack (gđa McCarthy), Jack Deam (inspektor Mallory), Emer Kenny (Bunty Windermere), John Burton (narednik Goodfellow) i drugi.

U 4. epizodi, koju emitiramo od 11:05, velečasni Brown svrati u boksački klub u Chedworthu i ugleda kako londonski gangster Dennis Nelson ugovara Jebu nastup na boksačkom natjecanju u Cheltenhamu. Dok Dennis odlazi, propali boksač Roy zamoli ga za angažman, no Dennis mu jedino ponudi ulogu zaštitara. Dok se veliki meč bliži, Roy se srdito potuče s Jebom do krvi. Trener Teddy nanjuši viski u Royevu zadahu te ga izbaci iz kluba.

U Crvenom lavu velečasni Brown i Bunty ugledaju kladioničara koji skuplja oklade. Mnogo je novca uloženo na Jebovu pobjedu. Sljedeće jutro velečasni Brown i Teddy pronađu mrtvog Roya u dnu stubišta u boksačkom klubu. Kad policija na katu pronađe krv, pokrene istragu o umorstvu, a Jeb je glavni sumnjivac.