Na usluzi HRTi: Velikani hrvatskog glumišta - Predrag Vušović

U videoteci multimedijske usluge HRTi donosimo epizodu dokumentarne serije Velikani hrvatskog glumišta posvećenu prerano preminulom dubrovačkom glumcu Predragu Vušoviću Pređi.Antologijskim ulogama u filmovima Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal osvojio je srca milijuna gledatelja, a svojim kazališnim interpretacijama u remek-djelima Marina Držića ušao u povijest hrvatskog teatra.

O životu i maestralnoj umjetničkoj karijeri jednog od najvećih hrvatskih glumaca govore: Slobodan Prosperov Novak, Luko Paljetak, Vinko Brešan, Krešimir Dolenčić, Jagoda Buić, Davor Mojaš, Goran Grgić, Anja Šovagović-Despot, Joško Ševo, Bruna Bebić, Rade Šerbedžija, Doris Šarić Kukuljica, Vanja Matujec, Ivan-Goran Vitez, Antun Vrdoljak i Zorica Vušović.

Autor emisije je Fran Juraj Prižmić, a redatelj Igor Prižmić. Produkcija: Menorah film.
 


Glumačku karijeru Predrag Vušović (29. kolovoza 1960. -17. veljače 2011.) počeo je u rodnom Dubrovniku, u kazalištu Mali Marin Držić 1970. ulogom Toma Sawyera. Nakon školovanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti vraća se u Dubrovnik i kazalište Marin Držić, a 1996. prelazi u zagrebačko kazalište Gavellu.

Glumio je u mnogim predstavama, a u matičnom kazalištu Gavella zapažene su njegove uloge u predstavama Ženidba, Ribarske svađe, Richard III, Zimska priča i dr. Glumio je i u predstavama Kralj Ubu, Mušica, Onaj koji govori da, onaj koji govori ne, Lov na blijedolikoga. Istaknuo se kao vrsni glumac karakterne komike, a za svoje uloge dobio je važne nagrade i priznanja.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama, na kojima je redovito sudjelovao, igrao je u predstavama Dubrovačka trilogija, Kafetarija, Dundo Maroje, Pljuska, Gnjida i Mišolovka.

Predraga Vušovića pamtimo po mnogim važnim ostvarenjima i na filmu i u kazalištu. Mlađa publika pamtit će ga po upečatljivoj ulozi u filmovima Maršal i Kako je počeo rat na mom otoku te TV serijama Odmori se, zaslužio si i Bitange i princeze.

Među filmskim ulogama tu su i one u Dvije karte za grad, Posljedna volja, Bogorodica te Nebo, sateliti, a jednu od posljednjih filmskih uloga ostvario je u filmu Sedamdeset i dva dana.